Skocz do zawartości

Rockshox pike air solo problem ze śrubą

kowet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zacząłem SERWIS amorka jak w tytule i nie mogę odkręcić śruby z golemi sprężyny. Śruba obraca się w lewo i prawo Tak jakby razem z wewnętrzną rurką do której jest wkręcana. Jakieś pomysły jak to odkręcić, czym przytrzymać. Myślałem czy nie odkręcić od góry i zobaczyć co się stało. Sądzę że wówczas mógłbym wyciągnąć golenie a wnętrze ze sprężyną zostanie Tylko co dalej... Help plisss. Rower syna i trzeba to przeserwisować przed obozem. 

1623249099327531630716.jpg

Edytowane przez kowet
Opublikowano

Ciekaw jestem czy zrobiłeś?
Ciężki temat z tym gdyż śruba obraca się z shaftem w środku
Czy od góry coś zdziałasz zależy jaki tłumik jest w tym amortyzatorze
Jeżeli jeż to tłumik typu charger to widzę to słabo
Jeżeli zwykły MC to może udać się odkręcić od góry, wylać olej i go dopchnąć lub przytrzymać
Można zrobić jeszcze tak
Załóż koło daj trochę powietrza, następnie zablokuj rebaund i blokadę na korku skręć na zamknięta
Spróbować musisz go energicznie po uginać może shaft zatnie się w dolnych lagach

Opublikowano

Tłumik  charger Nie jestem w stanie odkręcić i nie wiem jak zablokować aby to wykręcić. Pneumatyka też nie pomógł.

Opublikowano

To tak jak pisałem jet charger więc słabo i to bardzo bo nie ma dojścia od góry
Generalnie polega to na tym że końcówka szaftu musi się zaciąć w otworze w goleni
Można śrubokrętem podważyć by może się zablokuje ale nie sądzę
Można też obciąć śrubę wtedy amortyzator się rozbierze
Jednak końcówkę obciętej śruby będzie trzeba wykręcić
Zamówić nowy element i tyle
Chyba że jakiś serwis cię poratuje z tym
Innego pomysłu nie mam

Opublikowano

Wykręć wentyl od sprężyny powietrznej,pokrętło u góry daj maksimum kompresji, zawołaj kumpla niech zgniecie amora na maksa, a Ty próbuj odkręcić śrubę. 

Opublikowano

Dzięki za cenne uwagi i podpowiedzi. Niestety nie udało się tego rozkręcić - amor zawieziony na rozkręcenie do serwisu - jestem lżejszy o 100 zł. :( jednak Wasze uwagi bezcenne :) mam nadzieję, że przydadzą się innym. 

Nie powiedziano mi jak to ogarną ale w tej 100 jest nowa śruba, więc chyba będzie odcinana - jeśli tak to jest to rozwiązanie szybkie i "bezbolesne" - do wykręcania takich śrub mam narzędzie i mógłbym to ogarnąć ale nie znalazłem nigdzie takiej śruby - dlatego zdecydował się na usługę serwisu i tak się cieszę, że to zrobią w miarę szybko - czas nas powoli goni - a trzeba to jeszcze poczyścić , wymienić uszczelki, poskładać i sprawdzić, potem w hamulcach powymieniać płyn i przygotować syna do obozu. Mam tylko nadzieję, że nie będę miał już więcej problemów :) 

Opublikowano

Śruby takie są na olx po 70 zł widzalem ostatnio
Taka uwaga na przyszłość
Jak byś kiedyś rozbiera amortyzator nigdy nie wykręcaj śruby do połowy i uderzaj w nią
Zawsze śrubę Wykręć całą a potem wkręć kawale, Dlaczego?
Bo na śrubie czasem jest klej który przy polowicznym wykreceniu nie puści całkiem i wtedy jest jak jest
Pozdrawiam
Ps
Ja mam inna dłuższą śrubę M8 która wybijam szaft z amortyzatora nie uderzam w śruby które są w amortyzatorze