Skocz do zawartości

Złuszczenie siodełka SELLE ITALIA X1

rolandz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Parę lat temu kupiłem siodełko jak w tytule, BIAŁE. Z dziurą w środku.

Jakiś rok temu wierzchnia warstwa zaczęła schodzić. Teraz już jej prawie nie ma. Dodatkowym niemiłym akcentem jest że przylepia się to do ubrań... Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Może to po prostu starzenie się materiału?

Opublikowano

Czy to siodełko jest skórzane? parę lat temu kupiłem Selle Italia Man Gel Flow w Bike-Discount i zaczęło się ścierać po kilkuset km od spodenek. Odesłałem je na gwarancji, ale sklep odrzucił reklamację z argumentem, że to normalne w skórzanych siodełkach. 

Opublikowano

What?! Skóra nie ma prawa się "łuszczyć" i powinna starczyć nie na kilkaset km, ale na kilkanaście lat. Coś kiepsko to świadczy o tej renomowanej firmie.

Opublikowano

Siodełko chyba dokładnie takie:

s-l1600.thumb.jpg.163c7693376a4da582869eab5e6f91b1.jpg

Nie pamiętam czy ono jest/było skórzane. Patrząc na bardzo cienką warstwę złuszczoną nie wydaje mi się... Siodełko mega wygodne, ale... jest do wyrzucenia.

Opublikowano

To chyba jakaś syntetyczna skóra jest. Pewnie trzeba o to jakos dbac trochę. Miałem selle italia c2 gel flow też skórzane i co jakiś czas smarowałem taką oliwą do siodeł. Nic sie z tym nie działo.

Opublikowano

Skóra, zarówno ta naturalna jak i syntetyczna w siodłach SI jest... lakierowana. I toto właśnie dosyć szybko złazi. Syntetyków nie tykam ale naturalna skóra polakierowana ma właściwości jak plastikowa cerata. 

Opublikowano

Wychodzi na to że Selle to trochę lipa jest... Ciekawe jak inne ,,markowe'' siodła.

Opublikowano

W porównywalnej kasie wszystko warte tyle samo  jak chcesz siodło, które nie obłazi to klasyczny Brooks + pasta do pielęgnacji siodeł końskich.