szoterr Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 W sumie to totalnie luźny temat, miałem ostatnio niezłe jazdy ze składaniem roweru. Zmieniałem chciałem zrobić frame-swapa, i próbowałem ramy Accent Peak 29TA. Rama przyszła w jakimś śmieciowym, 2x za dużym pudle, ledwo zabezpieczona na odwal się. Znalazłem niezły zaciek farby na trójkącie od spodu. No ale myślę - ok, można budować. Patrzę na montaż tylnego hamulca, i jest on tak krzywy, że widać to dosłownie gołym okiem, można się tylko domyślić bólu i syzyfowych prac przy ustawianiu zacisku tak żeby nie tarło o tarczę ^^ No to odsyłka.. pomyślałem, może pech - ok. Stwierdziłem że spróbuję nadal Accent, tym razem Peak29 Boost. Kolejna rama do XC, przyszła, w trochę lepszym pudełku, pierwsze co to oczywiście inspekcja.. po ostatnim flopie. Montaż hamulca ok, gwinty na suport BSA ok, znalazłem kolejny, cholerny zaciek na trójkącie od spodu.. (śmieszne, na ramie za 1300zł), po za tym to jeszcze zaślepki od wewnętrznego prowadzenia kabli, miały tak obrobione śruby, żeby je odkręcić musiałem użyć Torx'a zamiast zwykłego sześciokąta. I od razu patrzeć na zamówienie nowych śrub do tego... ogólnie myślałem że rama jest ok, poza tym że 1300zł, a nie potrafią nawet prosto namalować naklejki, loga, są zacieki i obrobione śruby. Chciałem przymierzyć łożyska sterów (w pełni zintegrowane) i co widzę? Górne łożysko nawet nie chcę wejść, bo miska jest zdeformowana, jakby ktoś zarypał w nią młotkiem, i jest lekko spłaszczona w jednym miejscu - łożysko wgl nie wchodzi.. pękłem. zwyzywałem, odesłałem. I teraz się tylko zastanawiam.. bo naprawdę bardzo wątpię że wszystko co wypluwa firma Accent to FLOP, ale powstała w mojej głowie teoria, że chłopaki w Accent'cie, na której bardziej skoszonej czy wadliwej ramie, nie złożą roweru, to sprzedają jako gołe ramy.. Dla ciekawych - finalnie udało mi się zakupić ramę Nukeproof Scout 290. Trochę bardziej w stronę trail/downhill niż XC, i w sumie to jednak jestem zadowolony bo lubię też tę bardziej ekstremalną jazdę i skoki, a na ramach XC miałbym z tyłu głowy że będzie pęknięcie. W każdym razie, jakie macie doświadczenie i co myślicie Panowie, o naszym polskim producencie części rowerowych i ram, Accent?
Motke Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Niedawno składałem rower na ramie PEAK 29 LADY TA i ogólnie OK. Jedyna wtopa to inserty pod koszyk na bidon. Zamiast rozstawu 2.5" czyli 63.5 mm było 65 mm. Niby to tylko 1.5 mm ale jak chciałem zamontować aluminiowy adapter od Topeak to już się nie dało.
kuchar222 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Opublikowano 8 Czerwca 2021 A ja myślałem nad zakupem kierownicy szosowej od nich. Teraz to już nie wiem czy warto, jak mają taką jakośćWysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
KonradTrek800 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Accent nie jest żadnym producentem. Można ich nazwać składaczami (jak większość podobnych firm). To jakby porównać artystę stolarza do skręcacza płyt wiórowych. Zamawiają szpeje z chińskiego katalogu. Tam zlecają lakierowanie we własne barwy. Kontener do Polski. 100% narzutu i do klienta. 2
kuchar222 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Na ich stronie chwalą się że niby sami projektowali kierownice szosowe Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
vdcmike Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Przecież to ramy do niedawna w detalu kosztujące 600zł, których cena jest sztucznie napompowana przez pandemię, braki, popyt itp. Generalnie najniższa pólka cenowa i jakościowa. Zdeformowane główki to standard jeśli nie były pakowane ciasno w karton i wypełnione w newralgicznych miejscach styropianowymi wytłoczkami. W dodatku peak okryty jest złą famą, zwykłe QR i PA, w każdym rozmiarze lubią pękać (rurki łańcuchowe przy suporcie) w dodatku ta archaiczna geometria z połowy lat '90.
Fimala Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 1300zł za rame to całe nic więc cudów nie ma co się spodziewać. Wiadomo, że leci fuszerka na szybko. 1
KonradTrek800 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Za 1300zł to kupujesz dobrej klasy karbon od Chińczyka, np BXT.
Rekomendowane odpowiedzi