kangi Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Witam wszystkie, mój pierwszy post na forum i jak to bywa przychodzę z problemem. Z kasety Shimano ultegra, w miarę świeżej, przebieg około 800 km zaczęły dobiegać dziwne dźwięki. Co charakterystyczne dzieje się to tylko na kilku biegach, tzn. dźwięk zaczyna się od biegu 6 do 1 (gdzie 1 to najlżejszy). Bieg nr 6 to pierwszy bieg spośród dwóch grup po 3 biegi zainstalowany na pająku, 5 cięższych to pojedyncze zębatki, może ma to znaczenie. Jak się tego pozbyć?
Rebeliant86 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Nie pozbędziesz się, mam to samo w GRX i kombinowałem na wszystkie możliwe sposoby, zmieniłem kólka w przerzutce, łańcuch dałem 11s (kaseta 10s), sprawdzałem hak, samą przerzutkę i ciagle pracuje to dość głośno. Zacząłem się powoli do tego przyzwyczajać. 😞
kangi Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2021 Faktycznie to GRX 2x11, ale mam też rower na 2x10 i ten problem nie występuje. U Ciebie problem pewnie nie jest powiązany z układem zębatek na kasecie, bo tam masz pewnie kasetę HG500 i chyba 8 zębatek jest na pająku, dwie zębatki luzem. Ten dźwięk pojawił się dopiero jakieś 100 km temu, a więc wcześniej go nie było, tzn. że da się doprowadzić rower do stanu bez problemu.
Rebeliant86 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 (edytowane) Wydaje mi się, że konstrukcyjnie GRXy są po prostu głośne, to nie jest problem samej kasety, tylko cały układ pracuje głośno (ten typ tak ma). A drugi rower na 2x10 masz z jakim napędem? A to, że dźwięku nie było wcześniej to w mojej ocenie subiektywne odczucie po zakupie nowego sprzętu. Po prostu na początku na to nie zwróciłeś uwagi. Ja też zacząłem szukać problemu bo wydawało mi się, że go nie było. Ale potem zacząłem przysłuchiwać się innym napędom w innych rowerach i jest podobnie. Edytowane 7 Czerwca 2021 przez Rebeliant86
kangi Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2021 Drugi też grx 2x10. Ale jestem pewny że dźwięk się pojawił dopiero ostatnio.
kangi Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2021 Wydaje mi się, że to mogła być luzująca się kaseta. Zdjąłem koło i dokręciłem mocniej kasetę, bez klucza dynamo, jednak wydaje mi się, że nie przekroczyłem 40nm, bo kręciłem krótkim kluczem. Czy to możliwe, by kaseta się luzowała samoczynnie podczas jazdy?
Rekomendowane odpowiedzi