akir19 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Chciałem dziś zrobić mały serwis jak zwykle. Skończyło się odkręceniem Komory olejowej... Jaki olej do środka i ile go? Jak to odpowietrzyć na dole widzę jest "robaczek" na górze nie widzę. Czy korpus powinien być na równo skręcony czy jak na drugim zdjęciu wystawać trochę? Dużo pytań ale utknąłem z tematem, musiało fabrycznie być źle skręcone...
Piter- Opublikowano 6 Czerwca 2021 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Musisz jeszcze tloczek odkręcić Czyli 5 zdjęcie odkręcisz tloczek od czarnego elementuTak to musisz zrobić bo na pewno reszta została w środku Nie wiem jak w tych damperach wygląda dół bo nigdy nie rozkręcałemAle pewnie podobnie
akir19 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Tak rozebrałem już na części pierwsze wszystko i wyczyściłem. Z komorą azotową sobie poradzę, problem mam po stronie olejowej. Fabrycznie zapomnieli dać kleju do gwintów i to się zwyczajnie odkręciło. Ustaliłem że długość montażowa to 200mm, nie potrafię zidentyfikować jak należy zmierzyć długość skoku tłoczyska. Są one w wariancie 51mm lub 57mm. Przez co nie wiem ile ml oleju wlać lub ile mm wcisnąć tłoczek licząc od góry do podebrania na tłoczysku. Po nalaniu oleju do komory czy należy nalać też do shafta przed skręceniem? Samo odpowietrzenie Komory robi się chyba przez wykrecenie robaczka i pewnie wyciągnięcie kulki z tłoka powietrznego. Co do samego oleju użyć chce Fuchsa 2,5wt Edytowane 6 Czerwca 2021 przez akir19
Piter- Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 2.5 powinnien być okPowiedz mi w środku jest tak samo jak w rockshox ifp?Może sproboj ustawić tak jak w manualu rockshoxCo do odpowietrzeniaJak już masz ustawione ifp wlewasz olej wkładasz wszytko i przez ten otwór na tłoku powinnien wydostać olej i powietrze Niegdy santura nie miałem w rękach
akir19 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2021 Duair podobny do RockShox monarch. Według manuał RockShox dla amortyzatora 200x57 wychodzi żeby wcisnąć tłok na głębokość 66,6mm i zalać olejem.Jak upewnić się ze jest to 200x57 a nie czasem 200x51? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Piter- Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Ja bym ustawił ifp na 65 mm i sądzę że było by odpowiednio
akir19 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2021 To tak ustawie na 65, a jakie ciśnienie do komory z azotem? I jak rozpoznać czy jest on ze skokiem 57mm?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Piter- Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Do komory jak w rockshox dał bym 250 psiAle nie mam pojęcia czy to będzie odpowiednie
akir19 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2021 Dzięki Piter, dam znać jak go zaleje i sprawdzę! Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
akir19 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2021 Ipf ustawiłem jak w monarch na 66,6mm i dobiłem na 250 psi. Pracuje jest cichy, jedynie jak ustawie rebund na maksimum to nie wraca lub zajmuje to baaardzo długo. Nie wiem czy więcej powietrza do ipf czy mniej oleju. Lecz na tą chwilę tak zostawiam, najwyżej na koniec sezonu będę się bawił. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Piter- Opublikowano 7 Czerwca 2021 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Tutaj nie wiem ile by trzebaNie które monarch pompuje się 350 psiAle nie namawiam by się cos nie zepsułoMoże to też kwestia ustawienia ifp
akir19 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2021 Dobije do 300 psi, jesli nic nie da to dam wyżej ipf Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Piter- Opublikowano 8 Czerwca 2021 Opublikowano 8 Czerwca 2021 No też tak może byćA nie ma nigdzie manualna do tego dampera?
akir19 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2021 Jedyną osobę która go rozbierała jest na YouTubie Rusek. Lecz nie ma filmu już ze skladaniem. Kolega ma jakieś manuale do sr jeśli będzie tam mój podzielę się informacja. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
wolek Opublikowano 8 Czerwca 2021 Opublikowano 8 Czerwca 2021 A jak sobie poradziłeś z adapterem do komory azotowej?
akir19 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2021 Odcięty górny wentyl i z innego dampera pasował idealnie. W tym tygodniu spróbuję zrobić jeszcze adapter wentylka presta który będzie miał zlikwidowany wew gwint. W innym wypadku wykręci zawór z dampera Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
akir19 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2021 To tak 66.6 to za głęboko dla tego amortyzatora. Pojeżdżę trochę i zmniejszę do 61 mm. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
akir19 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2021 Działa ale jak odkręcę go na maksymalne tłumienie powrotu to wychodzi z 20s.Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Piter- Opublikowano 10 Czerwca 2021 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Olej który użyłeś 2.5 fuchs jest dość rzadkiA mam pytanie czy na tym tłoczku też są podkładki shim jak w rockshox?
akir19 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2021 Tak olej Fuchsa 2,5. Była podkładka, lecz nigdy jeszcze nie personali i wałem dampera Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
akir19 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2021 Słownik zmienił, na shifcie między sprężynka były cieniutkie podkładki. Najłatwiej będzie mi zmniejszyć głębokość ipf, kolejno sprawdzę inny olej. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Piter- Opublikowano 10 Czerwca 2021 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Podkładki odpowiadają za przepływ oleju dobrze je poukładałeś?
akir19 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 10 Czerwca 2021 Tak na 100%Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi