Kai Opublikowano 4 Czerwca 2021 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Cześć! Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie treka 4300 z pozmienianymi grupami itd itp. Rower spoko, jak na moje zastosowanie wystarcza :) Przerzutki to 3x9 (wiem, że nieaktualne, ale nie wydam 1500zł na konwersję na 1x10 - wiadomo :) Pytanie moje jest takie, na rowerze, w momencie mocniejszych akcentów, łańcuch spada pomiędzy 3/4/5/6, ponadto, wrzucając bieg na niższy, muszę manetkę 2x kliknąć aby "zacząć" (potem już normlanie, 1 klik 1 blat w dół), w górę podobnie. Najpierw 2x - i jeśli jakby przerzutka jest na etapie zmiany na wyższy to klikam już po razie. Podejrzewam, że przerzutka ma już dość, czyściłem, linki smarowałem - 0 efektu. Przerzutka jest prosta, łańcuch nowy. Przerzutka to shmiano deore xt (nie mam niestety pojęcia jaki model), wiem jedynie, że 9 rzędowa Pytanie moje jest takie, szukałem identycznej, żeby wymienić na to samo, ale znaleźć nie mogę. Co innego będzie okej? Jest sporo deore xt, ale wyglądają nieco inaczej. Jesteście w stanie coś polecić? Pozdrawiam :)
kafarek96 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Niekiedy samo smarowanie i czyszczenie linek i pancerzy nie pomaga (linka może być już rozciągnięta, a pancerz zardzewiały w środku), trzeba wymienić pancerze i linki na nowe i wtedy zacząć regulacje. Widać, że napęd jest trochę wiekowy więc to na pewno się przyda. Też na pewno warto sprawdzić czy jest hak przerzutki prosty. A co do konwersji napędu na 1x10 to patrz i się ucz 😀 Nowa przerzutka deore 10s RD-M593 SGS do 36t 170 zł (OLX) Łańcuch nowy, shimano 10s 70 zł (olx) kaseta 11-36 nowa, 115 zł (olx) manetka prawa deore 112 zł (olx) (nowa) blat przód 34t narrow wide około 50 zł allegro plus linki i pancerze jagwire lex itd jakie sa około 80 zł i za 600 zł masz nowy napęd, tylko pytanie czy się Tobie opłaca i tego potrzebujesz. Ale wg mnie dopłacasz do tego 300 zł i masz już 1x11...
Kai Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 5 Czerwca 2021 Hej, dzięki za odpowiedź. Przerzutkę mi prostowali w serwisie i też serwisant powiedział, że generalnie ma już dość i wypadałoby pomyśleć o zmianie
Rekomendowane odpowiedzi