Oguras223 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Opublikowano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Witam ostatnio zakupiłem hamulec tylny shimano deore m6120 jest to hamulec czterotłoczkowy i mam z nim taki problem że hamuje ale bardzo słabo chodzi tak jakby był zapowietrzony oddałem do serwisu powiedzieli że tak ma być okładzina dotarta, skok klamki ustawiony i nie wiem co robić. Edytowane 2 Czerwca 2021 przez SzajBajk używajmy słownika
Charvel Opublikowano 1 Czerwca 2021 Opublikowano 1 Czerwca 2021 A sprecyzuj co masz na myśli "chodzi jakby był zapowietrzony" - klamka wpada Ci do samego gripa? Czy tarcza nie jest uwalona jakimś smarem/olejem? Weź papierowy ręcznik i przetrzyj ją - zobacz czy nie zostały ślady po smarze. Czy podczas hamowania wydaje jakiś odgłos?
Oguras223 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2021 Godzinę temu, Oguras223 napisał: Witam ostatnio zakupiłem hamulec tylni shimano deore m6120 jest to chamulec cztrotłoczkowy i mam z nim taki problem że chamuje ale bardzo słabo chodzi tak jak był by zapowietrzony oddałem do serwisu powiedzieli że tak ma być okładzina dotarta, skok klamki ustawiony i nie wiem co robić Klamka dochodzi mi prawie do gripa przy mocniejszym wciśnieńciu piszczy
Charvel Opublikowano 1 Czerwca 2021 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Na początek zmień serwis rowerowy, bo nie mają pojęcia o odpowietrzaniu hamulców (jeśli w ogóle to robili z Twoimi). Piszczenie przy hamowaniu (przy założeniu, że dzieje się to w nie deszczową pogodę) to prawdopodobnie zatłuszczone klocki (+ tarcza). Jeśli masz klocki żywiczne - niestety do wymiany na nowe - przed założeniem nowych odtłuść tarczę - możesz kupić jakiś dedykowany środek do tego, możesz choćby benzynę ekstrakcyjną. Przy klockach metalicznych możesz spróbować je opalić nad palnikiem lub wygrzać w piekarniku.
liftlodz Opublikowano 2 Czerwca 2021 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Nie używaj benzyny tylko denaturatu do czyszczenia tarczy.
Oguras223 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2021 Nie mogę zmienić serwisu bo w mojej okolicy nic innego nie ma
raven Opublikowano 2 Czerwca 2021 Opublikowano 2 Czerwca 2021 17 godzin temu, Oguras223 napisał: chamulec ała, to boli
Oguras223 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2021 😞 Czyli odpowietrzyć hamulec wymienić tarczę oraz okładziny
Rozwiązanie Charvel Opublikowano 2 Czerwca 2021 Rozwiązanie Opublikowano 2 Czerwca 2021 Zacznij od wymiany klocków jeśli masz żywiczne (organiczne). Tarczy nie wymieniaj tylko wyczyść i zrób to przed założeniem nowych klocków - najlepiej wyjmij stare klocki, wyczyść tarczę, załóż nowe. I dotrzyj je - kilkanaście hamowań. Odpowietrzanie to proces który ma usunąć nadmierny luz na klamce i zwiększyć siłę docisku tłoczków (powietrze jest kurczliwe - olej nie - dlatego zapowietrzony układ powoduje "opadnięcie" klamki). Gdybyś chciał to sam zrobić to musiałbyś kupić zestaw do odpowietrzania + olej mineralny shimano + stojak rowerowy. Przy odpowietrzaniu trzeba starać się by przewód hamulcowy był w pionowej pozycji - ułatwia to "wypływanie" powietrza z niego. O ile przedni hamulec ma praktycznie przewód w pionowej pozycji od klamki do zacisku, to tylni zasuwa po ramie w pozycji poziomej. Stąd bardzo przydaje się stojak rowerowy serwisowy na którym można zamocować rower w pozycji pionowej. To oczywiście zalecany sposób. Wiele osób odpowietrza tył w normalnej pozycji roweru na obu kołach 1
Oguras223 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Wymienię tarczę bo w moim przypadku jest to słaba tarcza i jest jusz popalona Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Oguras223
Agent Xero 07 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Odpowietrzyć ponieważ wiekszość krossów ( serwisów ) nie mają pojęcia o serwisie rowerowym, zmiana tarcz, klocków najlepiej pół metaliczne i dotrzeć noi trzeba czekać na rezultaty.
Rekomendowane odpowiedzi