polger Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Dzień dobry. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem. Podczas pomiaru prędkości licznik wariuje - np jadę ok 30km/h A na liczniku zmienia się co sekundę lub dwie prędkość i wyświetla się np 16km/h potem 35 po kolejnej sekundzie 24 itd. Bateria wymieniona, spróbowałem jazdy na pożyczonym czujniku i sytuacja powtarza się. Wyłączam czujnik, jadę na pomiarze prędkości gps i wszystko jest ok. Inne czujniki działają prawidłowo. Co robić? Aktualizacja licznika? Próbuje ale wyświetla się komunikat że najnowsza wersja firmware jest zainstalowana.. Czujnik to speed sensor 2. Pozdrawiam, Maciek Edytowane 30 Maja 2021 przez polger
jhartman Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 Nie miałem takich problemów, ale......co masz w ustawieniach kalibracji? Czujnik prędkości nie mierzy prędkości a jak szybko obraca się kolo. Żeby to przeliczyć na prędkość potrzebny jest obwód koła.Najprościej zostawić to w ustawieniach auto i pozwolić żeby całość sama się skalibrowała:Update your Bike data in the Garmin to document the wheel diameter for the most accurate speed and distance readings: MENU > Settings > Bike Settings > [bike 1] > Bike Details. In the "Wheel Size" field, select an option:Selecting "Auto" will use GPS data to calculate your wheel size. Auto wheel size may vary in accuracy depending on the accuracy of the GPS and whether the magnet counts every wheel revolution during the test period.https://support.strava.com/hc/en-us/articles/216917907-How-to-Accurately-Calibrate-your-Speed-Cadence-Sensor-for-Garmin?mobile_site=truePozdrawiam,Jarek
polger Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Opublikowano 30 Maja 2021 Mam ustawioną kalibracje automatyczną. W pożyczonym czujniku po przejechaniu kilkuset metrów wyświetlił się komunikat o udanej kalibracji ale już po chwili problem ze zmieniającą się prędkością wrócił. Mam wrażenie że to sam licznik daje taki błąd ale nie mam pomysłu jak to ugryźć
jack78 Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 Pożyczony czujnik był ten samej firmy.? Czy inny model?Wysłane z mojego MI 10T Pro przy użyciu Tapatalka
Karol_Bogusz Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 Dzień dobry. Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem. Podczas pomiaru prędkości licznik wariuje - np jadę ok 30km/h A na liczniku zmienia się co sekundę lub dwie prędkość i wyświetla się np 16km/h potem 35 po kolejnej sekundzie 24 itd. Bateria wymieniona, spróbowałem jazdy na pożyczonym czujniku i sytuacja powtarza się. Wyłączam czujnik, jadę na pomiarze prędkości gps i wszystko jest ok. Inne czujniki działają prawidłowo. Co robić? Aktualizacja licznika? Próbuje ale wyświetla się komunikat że najnowsza wersja firmware jest zainstalowana.. Czujnik to speed sensor 2. Pozdrawiam, MaciekCześć,Mam to samo tylko ja mam 530. Czyli nie tylko ja mam ten problem.Nowy soft może to naprawi. Jest już w public beta. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rebeliant86 Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 A czujnik masz na przednim czy na tylnym kole?
polger Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Opublikowano 30 Maja 2021 1 godzinę temu, jack78 napisał: Pożyczony czujnik był ten samej firmy.? Czy inny model? Wysłane z mojego MI 10T Pro przy użyciu Tapatalka Tak, to był ten sam model 36 minut temu, Rebeliant86 napisał: A czujnik masz na przednim czy na tylnym kole? Na tylnym. Też myślałem że może odległość czujnika od licznika ma znaczenie (choć byłoby to dziwne z racji tego że od roku używam tego zestawu i do tej pory było wszystko ok), więc zrobiłem test- licznik trzymałem w bezpośrednim sąsiedztwie obracajego się koła z czujnikiem i problem był taki sam. 1 godzinę temu, Karol_Bogusz napisał: Cześć, Mam to samo tylko ja mam 530. Czyli nie tylko ja mam ten problem. Nowy soft może to naprawi. Jest już w public beta. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Mam nadzieję. Choć da się jeździć na pomiarze prędkości z gps to fakt że coś nie działa jest potwornie irytująca😉
jack78 Opublikowano 30 Maja 2021 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) 20 minut temu, polger napisał: Tak, to był ten sam model Spróbuj kupić czujnik innej firmy, może po prostu licznik się "gryzie" z tym modelem. Ja używam czujników MAGENE, ale z licznikiem IGSPORT i zero problemów. Edytowane 30 Maja 2021 przez jack78 1
polger Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Opublikowano 31 Maja 2021 Wygląda na to że problem można uznać za rozwiązany. Dodałem ręcznie czujnik i wszystko wskazuje na to że odczyty prędkości wróciły do normy - przynajmniej po przejechaniu 300m 😀 na więcej brakło czasu.. Dziękuję za podpowiedzi. Gdyby problem wrócił, na pewno się odezwę 😉 Pozdrawiam 2
Rekomendowane odpowiedzi