Skocz do zawartości

Trzaski podczas jazdy Romet Tool na kołach 27,5, rama S

MartinK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, specjalnie założyłem konto do napisania tego postu. Jakiś miesiąc temu kupiłem rower Romet Tool na kołach 27,5 cala, rower fajnie wygląda i nawet fajnie się na nim jeździ, dokładnie ten model https://katalog.bikeworld.pl/2018/web/produkt/rowery/mtb_650b_full/romet/55217/tool_1 Wszystko by było pięknie tylko od samego początku mam z nim problemy. Tuleje teflonowe od dumpera były od nowości zapieczone i ruszały się z tulejkami montażowymi do tego stopnia, że prawie mi śrubkę mocującą odkręciły, poza tym przez to zapieczenie nie miałem praktycznie skoku z tyłu, naprawiłem to sam na własną rękę, niestety bez wymiany tulejek teflonowych co przyczyniło się do lekkiego luzu na nich ale to jest do ogarnięcia. Największy problem jaki mnie denerwuje to trzaski, strzały itp. podczas jazdy, we własnym zakresie wyeliminowywałem, że na pewno nie dochodzą z przodu, ponieważ rozkręciłem cały przód włącznie z wyjęciem misek z ramy a trzaski były podczas naciśnięcia na ramę korby lewej i prawej. Złożyłem to wszystko do kupy po przesmarowaniu i oddałem rower do serwisu sklepowego z uwagą, żeby wyeliminowali trzaski i wymienili mi tuleje teflonowe w dumperze obydwie. Po około 2 tygodniach rower odebrałem z serwisu sklepowego jak się okazało był sprawdzany w centralnym w Rzeszowie. Pan z lokalnego nie wiedział co naprawili ponieważ nie dostał żadnej informacji od centralnego ale niby strzały zostały usunięte ale tulejek nie wymienili. Pojeździłem przed sklepem z 15min i faktycznie nie były słyszalne, zadowolony, że w końcu będę miał komfort podczas jazdy przymknąłem oko na nie wymienione tulejki. Dzisiaj po dłuższej jeździe znowu zaczęły się strzały co mnie wkurzyło. Mam pytanie czy ktoś ma ten rower i podobny problem, czy z serwisem teraz przyjdzie mi w nieskończoność "bujać" się żeby mi to naprawili (gwarancja jest 2 letnia) czy w końcu sam mam kupić narzędzia i rozkręcić ramę, przeczyścić wszystkie ruchome połączenia i na nowo złożyć rower bo jak na razie wstyd rowerem jeździć tak strzela co mnie irytuje. Dodam, że sprzedałem stary rower Giant na sztywnej ramie i tam przez cały okres użytkowania tylko łańcuch był słyszalny. Dobra robota ROMET, kurde... już nigdy więcej Rometa...

Opublikowano

Witam ponownie, chyba znalazłem źródło stuków w rowerze, a jest nim przedni trójkąt ramy. Jak się złapie jedną ręką górną rurę a drugą ręką dolną rurę i wytworzy poprzeczne naprężenia to ewidentnie słychać stuki do tego stopnia, że są one wyczuwalne w dłoni, która trzyma górną rurkę. Wie ktoś czy jest problem z wymianą ramy w Romecie? Czy robią problemy bo to wiadomo nie mały koszt. Tak czy siak w poniedziałek jadę do Portu Łódź do pod Łodzią do BikeWorld z reklamacją na wymianę ramy ciekawe co powiedzą.