Skocz do zawartości

Gravel dla masywnych :) - czy to możliwe

MatiBajk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałbym się przesiąść z MTB na rower typu Gravel - problem z kolarkami mam taki, że ważę ok 115kg.przy 183 cm wzrostu  i nie wiem czy osprzęt jest do tego typu obciążenia przystosowany. Nie chciałbym równiez wydać milionów monet na taki rower i tu pojawia się pytanie czy w przedziale ca. 5-7K jestem w stanie kupić taki sprzęt - nie musi być z pierwszej ręki.

pozdr

m.

Opublikowano

Szukaj roweru z obręczą szeroką na 24-25mm 32 szprychy i załóż tam najszerszą możliwą oponę, czyli 47-50mm.

Opublikowano

Ważę obecnie podobnie (przy zejściu z 150kg) i zdecydowanie najsłabszym ogniwem są koła. Na pewno potrzebujesz pełnego zakresu stalowych szprych. Teraz obręcz katuję 19mm przy oponach 1,4 i nie widzę żadnego problemu. Na początku po 3tyś poszły mi 3 szprychy w tyle - ale to w sumie przy wyższej wadze i szaleństwach po korzeniach w lesie. Na równej szosie nie ma szans do zajechania takiego koła.

Przy wadze 115 kg myślę, że nie ma już co "wybierać" roweru - owszem nie pakowałbym się w jakieś specjalnie "wychudzone" konstrukcje i zwykły aluminiak da radę.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Ważę 120 kg mam 2 rowery jeden stary na kołach 26 całi KROS Black Edition 6 z 2015 roku a od roku dodatkowo gravel MONGOOSE Guide Sport.
W krosie swego czasu kupiłem budżetowe koła trzykomorowe kapslowane na maszynówkach ale na 36 szprychach i nigdy nawet ich centrować nie musiałem, opony 2,2. W MONGOOSE oryginalnie były koła na 28 szprychach i faktycznie pękały do czasy wymiany szprych na SAPIM LEADER 2,3mm. Po wymianie szprych zero problemów, ożywam opon 42C.

Mój gravel zeszłej wiosny jeszcze przy normalnych cenach kosztował 2800 więc do 7k znajdziesz coś bez problemu.