funshy Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) Jak ktoś się zastanawia to cała przeróbka się udała i działa bezproblemowo na razie, zobaczymy dalej. Jakby ktoś miał pytania to można pisać na PW. Cześć, z racji problemów z biciem korby Alivio zacząłem szukać rozwiązań tego problemu. Myślałem że to suport ale po wymianie na nowy taki sam problem nadal występuje, więc winne prawdopodobnie są krzywe blaty. Powoli planowałem zbieranie jakiejś sumy na wymianę napędu na jakiś z jednym blatem z przodu, bo i tak ciągle jeżdżę u mnie na drugim biegu. Na Internecie znalazłem informację o zębatkach narrow wide i mnie zainteresowały, widziałem że na mojej korbie, z suportem 121mm robili już taki modyfikacje. Tak więc planuję kupić zębatkę NW 36T (aktualnie mam 46-36-26) lub mniejszą jak polecacie i zamontować to u siebie. Kaseta 11-32, jeszcze w złym stanie nie jest więc dobrze by było zostawić kasetę i łańcuch (no chyba że trzeba wymienić). Myślicie że ma to prawo działać? Na suporcie 121mm przy tej korbie wyczytałem że linia łańcucha to 47.5. Myślicie że ma taka próba sens? Szkoda mi zmieniać coś więcej, bo mam aktualnie dwa sprawne suportu 121mm (skoro nadal bije to stary musiał być dobry) i korbę Shimano 4010. Za cenę zębatki NW chyba warto zaryzykować i sprawdzić jak to się spisze w praktyce. Polecicie jakąś konkretną zębatkę czy pierwszy wynik z google brać na 36T i bcd 104? 44,5zł na allegro Czy celować w jakieś lepsze modele? TUTAJ specyfikacja roweru, prócz kół i siodełka nic nie ma innego niż fabryka, co najwyżej elementy wymienione na te same ale nowe. Jazda typowo rekreacyjna bez ukierunkowania na wyniki. Edytowane 30 Maja 2021 przez funshy
KonradTrek800 Opublikowano 26 Maja 2021 Opublikowano 26 Maja 2021 korbę GXP na Ali np Prowheel. Zębatka NW musi mieć offset -6mm dla prawidłowej linii łańcucha!US $36.80 28%OFF | Korba PROWHEEL 170MM 175MM łańcuch rowerowy 30T 32T 34T 36T 38T 40T 42T wąski szeroki rower MTB zębatka do SRAM SHIMANO Deorehttps://a.aliexpress.com/_uyvGy5
funshy Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Opublikowano 26 Maja 2021 (edytowane) @KonradTrek800 Na razie wolę pozostać przy tym co mam, pewnie będzie się spisywało równie dobrze co to co podesłałeś, a obejdzie się bez zbędnych wydatków. Problem z linią łańcucha wydaje mi się że powinienem bez problemu ogarnąć dając podkładki o grubości największego blatu, bo wtedy będzie fabryczna linia łańcucha. Na drugim popularnym polskim forum jak ktoś robił taką modyfikację to dał suport 113mm co dało mu podobno idealną linię łańcucha, w moim przypadku wydaje mi się, że przy suporcie 121mm 4mm podkładka zrobiłaby robotę (chyba że źle kombinuje, suport 113mm jest 8mm krótszy czyli o 4mm na stronę). EDIT: Trochę namieszałem tam u góry, tak na prawdę skoro zmieniam 3x na 1x to NW wchodzi na miejsce średniego blatu, czyli pierwsze od wewnątrz także powinna zostać zachowana fabryczna linia łańcucha, a jak będą jakieś odchyły powinienem dać radę je zniwelować podkładami? Jutro dojdzie to zobaczę jak to wygląda. Edytowane 26 Maja 2021 przez funshy
Rekomendowane odpowiedzi