Skocz do zawartości

Rower szosowy ze wspomaganiem elektrycznym 250W

lancernik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, posiadam Vento 4.0, które prawdopodobnie ulegnie konwersji na rower ze wspomaganiem elektrycznym w przedniej piaście. 
Efekt którego oczekuje to wzrost średniej prędkości ~27 km/h do 40-45 km/h  :D Nie zależy mi na większej prędkości, żeby nie stwarzać niebezpieczeństwa na drodze.

Myślałem nad silnikiem 250W w przedniej piaście, czy da on radę osiągnąć oczekiwany przeze mnie efekt? 

Uprzedzając, konwersja dopiero po zakupie Eskera 6.0 który zostanie głównym rowerem, ten będzie bardziej taką fanaberią :D Rowerów nigdy za mało 

Edytowane przez lancernik
Opublikowano

Z ciekawości - dlaczego akurat w przedniej piaście? Z tego co wiem, w TSDZ2 250W da się zmienić oprogramowanie tak, aby można było jeździć szybciej, ale to silnik montowany centralnie. Trzeba też pamiętać, że wspomaganie roweru do 40-45 km/h na drodze publicznej jest niedozwolone prawnie, choć pewnie jak Cię złapią trudno jest  udowodnić, że to silnik wspomagał, a nie siłą mięśni.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Silnik 250 W pojedzie max 28km/h. Żeby pojechał 45km/h to minimum 750 W może 1000 W

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 2.07.2021 o 21:02, Fili napisał:

Silnik 250 W pojedzie max 28km/h. Żeby pojechał 45km/h to minimum 750 W może 1000 W

28 to sie jedzie na wylaczonym silniku rowerem szosowym bez wiekszego problemu o ile w oczy wiatr nie wieje. Z silnikiem bedzie szybciej bo dojda dodatkowe waty.