Skocz do zawartości

Zmiana manetek - nie indeksowane, indeksowane

BlackWolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Z góry przepraszam, jeżeli moje pytanie może wydać się głupie :)

W moim pełnoletnim rowerze przednia manetka jest nieindeksowana. Chciałabym ją wymienić na indeksowaną, tutaj rodzi się pytanie, czy mogę tak poprostu wymienić manetkę,czy musi być kompatybilna z przerzutką? A jeżeli tak to jak to sprawdzić?

będę wdzięczna za pomoc :)

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli to jakieś stare Shimano, to przerzutka pewnie ma współczynnik 1:2 (1mm manetka ciągnie linkę a wózek przesuwa się o 2mm) i takiej też manetki musisz szukać.

Będzie działać każda manetka Shimano do 8 rzędów, a najlepiej żeby miała tyle przełożeń ilo rzędową masz kasetę (wolnobieg).

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

Dzięki za informacje:) doprecyzuje: chodzi mi o matkę, która steruje przerzutką przy korbie, nie wolnobiegu. Z tego co się orientuję to jest to przerzutka Shimano. Rozumiem że tu też kierować się tą zasadą?

Opublikowano (edytowane)

Nie musisz precyzować... za to ja powinienem nauczyć się czytać 😁 bo w Twoim pierwszym poście jest to wyraźnie napisane.

Z przodu kup manetkę obsługującą tyle przełożeń ile masz zębatek - zakładam, że 3. Wystarczy Ci np. Altus. Powinno to bez problemu śmigać. Ciąg linki w przednich manetkach jest właściwie taki sam.

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

Fantastycznie 😄 dziękuję :)