Tomek87 Opublikowano 25 Maja 2021 Opublikowano 25 Maja 2021 Witam wszystkich, Po obejrzeniu szajbajkowych filmików na YT oraz przeczytaniu mnóstwo artykułów na temat rowerów/eksploatacji/budowy postanowiłem trochę zainwestować, ale że nie jestem ekspertem jeszcze, każda porada jest na wagę złota Posiadam Kross Esprit 2.0 i kilka elementów chce w nim wymienić. Przeznaczenie roweru: Wycieczki po lasach wliczając w to jakieś wjazdy/zjazdy, odkrywanie odległych terenów + ew. dojazdy do pracy. Zastanawiałem się nad 1x12 i 2x11, padło na 2x11 z tego względu, że przy obecnym 3x7 (42/32/22 x 14-28) przy zestawieniu 42 przód i 14 tył, na ścieżkach rowerowych trochę robi mi się młynek. Rozmiar kół 27,5", rower jest zwrotny, dobrze mi się jeździ na nim, zresztą i tak nie ma możliwości zamontowania kół 29" co wpłynęło by na prędkość. Poniżej zestawienie co jest i ew co chciałbym wymienić. Ponieważ, kompatybilność ma znaczenie zdecydowałem się na Shimano Deore 5100, w opcji 2x11, hamulce mechaniczne tarczowe, amortyzator powietrzny. Problem powstał przy obręczach, nie wiem jak je dobrać. Budżet 2-3k. Waga roweru nie ma dla mnie znaczenia, moja waga 93kg przy wzroście 182cm.
Rekomendowane odpowiedzi