Skocz do zawartości

Zamiana wolnobiegu na torpedo

Watomi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich, to mój pierwszy post tutaj. Mam pytanie odnośnie kompatybilności częsci. Mam w dobrym stanie ramę z roweru 26 MTB z lat 90 lub początku 2000, na jej bazie chcę zrobić rower dla seniora bez przerzutek ( ta osoba przez całe życie jezdziła rowerem Romet z hamulcem w pedałach, nie chcę tego zmieniać). Chcę usunąć koło z wolnobiegiem, i włożyć z napędem torpedo takie same jak w tym Romecie, z przodu pozostawić 3 blaty i wyrzucić  manetki. Czy koło z torpedo będzie pasowało do tej ramy? Czy oś nie będzie za krótka? Czy mogę zastosować łańcuch od wolnobiegu tylko skrócić?

Pozdrawiam serdecznie Tomek

Edytowane przez Watomi
Opublikowano (edytowane)

Na większość pytań musisz sam sobie odpowiedzieć. Skąd ja czy ktokolwiek tutaj zdalnie ma wiedzieć jak mocowane jest koło i jaką długość ma ośka u ciebie w domu?

Jeśli to zwykłe skręcane na śruby koło (10mm?) to pewnie nie będzie problemu - musisz tylko sprawdzić, czy da się przykręcić obejmę od torpedo do ramy.

2 blaty w* (o ile dadzą się rozkręcić) a najlepiej to kupić tanią jednorzędówkę, bo wątpię by stara zębatka była w dobrym stanie. Podobnie łańcuch 30 letni? Panie kochany. Nowy 1rz to wydatek jak poszukasz 10zł.

Edytowane przez Danuel