FeaRoX Opublikowano 24 Maja 2021 Opublikowano 24 Maja 2021 Cześć! Przymierzam się do zakupu nowego roweru i przychodzę z pewnym dylematem. Budżet do 4000zł, jeżdżę głównie po ścieżkach (ok 60-70%), twardszych szutrach/ścieżkach i czasami bardziej górzyste tereny leśne z większą ilością kamieni/korzeni (5-10%). Do tej pory robiłem trasy do max 70-80km, ale jeżdżąc rekreacyjnym mtb głównie po asfalcie i ścieżkach z większymi dystansami mogłoby być ciężko Moje pytanie brzmi, co się lepiej spisze - rower crossowy za ok 3500zł, w którym znajdziemy już niezły osprzęt, napęd deorki, hydrauliczne hamulce itd (np. unibike viper lub romet orkan 7/8), czy budżetowy gravel (np. kross esker 2). Oba rowery są z reguły uniwersalne, ale w gravelach podoba mi się to lekko sportowe zacięcie roweru. Gdybym chciał rozpocząć jeździć dłuższe trasy typu 100km to tutaj też pewnie gravel byłby lepszy i szybszy na prostej drodze, kosztem gorszego komfortu, jednak nadal sporo lepszy niż w typowo rowerach szosowych, którymi dodatkowo poza szosę raczej nie zjadę. Główne cele to możliwość szybszego pokonywania dłuższych dystansów po twardych nawierzchniach z zachowaniem możliwości zjazdu do lasu, bo lekko/średnio wymagających trasach. Chętnie przesiadłbym się właśnie na gravela i pojeździł czasem trochę bardziej "sportowo", a i na rekreacyjną przejażdżkę z dziewczyną się nada. Dylemat tylko dotyczy - czy to się opłaca w takim przedziale cenowym i czy nie lepiej wziąć cross z lepszym osprzętem. Jak w ogóle cross poradzi sobie na twardych drogach pod kątem szybkości przemieszczania się - duża różnica względem graveli? Dzięki i pozdrawiam!
m0cna Opublikowano 9 Czerwca 2021 Opublikowano 9 Czerwca 2021 Używam obu typów rowerów. Przez lata jeździłam na crossowym wheelerze, potem kupiłam gravela od Fuji. Moim zdaniem oba typy rowerów powinny spełnić Twoje wymagania. Crossowy poradzi sobie dobrze na twardych drogach. Zarówno w crossie jak i w gravelu dużo (komfort i prędkość) będzie zależało od włożonych opon. Rowery crossowe podobnie jak trekkingi są odpowiednie na długie trasy. Za sprawą amortyzowanego widelca rower crossowy będzie bardziej ociężały niż gravel, ale za to wygodniejszy na nieutwardzonych ścieżkach. Gravel będzie trochę lżejszy, faktycznie zachęcający do szybszej jazdy, ale np. Esker 2.0 ma aluminiowy widelec, co jest minusem, bo jednak karbon odczuwalnie tłumi drgania. A złe tłumienie drgań (asfalty mamy jakie mamy) spowalnia jazdę i męczy. Czytając Twojego posta mam wrażenie, że bardziej podoba Ci się gravel. Jestem zwolenniczką wybierania tego, co się bardziej podoba, a nie co ma rozsądniejszą specyfikację, może więc dozbieraj jeszcze trochę do wyższego modelu? Albo wybierz coś z używek?
Rekomendowane odpowiedzi