Skocz do zawartości

Do 4000zł który z 3?

FeaRoX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przymierzam się do kupna roweru crossowego (po 4 latach jeżdżenia MTB głównie po ścieżkach rowerowych i ubitych szutrach wiem, że przy zakupie pierwszego roweru popełniłem błąd :) ).
Budżet to max 4k

Po przejrzeniu rynku wydaje mi się, że najlepszymi wyborami pod względem jakość/cena byłyby:
Unibike viper GTS
Romet ORKAN 8
Romet ORKAN 7

Chciałbym zapytać głównie który z rowerów - ORKAN 8 czy Viper prezentuje się lepiej pod względem osprzętu. Napęd mają bardzo podobny (Orkan ma trochę lepszą tylną przerzutkę), ale reszta osprzętu wydaje się być lepsza w Unibike'u. Pytanie czy biorąc pod uwagę, że cenowo stoją praktycznie tak samo, warto czekać/szukać unibike - jak bardzo osprzęt jest lepszy (a może wcale nie jest i jestem cały czas w błędzie).
ORKAN 7 dodany, bo jest dostępny praktycznie od ręki tuż obok mnie + rozmiarowo jest lepiej do mnie dopasowany. Mam 180 cm wzrostu i lekko trafiam w przedział, gdzie powinienem wybierać rozmiar 20'', ale niedużo, więc myślę, że i na 18'' dałoby radę. 
Czy w romecie któryś z komponentów nie odstaje klasowo od reszty i jednak nie pasuje w rowerze za ok. 3500zł? Czasami producenci potrafią wrzucić coś bardzo podstawowego do wyższych modeli.

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Tą przerzutką XT się nie podpieraj :) Romet zrobił to co robi 90% producentów rowerów - wstawił tylną przerzutkę jako najlepszą grupową, a wszystko pozostałe już w dół. W tym manetki - które tak naprawdę sterują przerzutką. Razi mnie w Orkanie hamulec - M396 - wstawiać do roweru za 4K heble z grupy Acera? Fail. Unibike ma większość rzeczy bardziej zbliżone grupowo. Jeśli chcesz konkurenta dla Unibike'a to spójrz na Northeca Caledon DB XT. Zyskujesz powietrznego SR Suntour'a, za to tracisz na jeszcze gorszych heblach niż orkan. Niemniej wybierał bym pomiędzy Viperem a Caledonem. 

Opublikowano

Dzięki wielkie! 
A ogólnie czy unibike oraz northrec nie mają troszkę bardziej "wygodnej" geometrii? (może to być tylko złudzenie przez różne zdjęcia z różnymi rozmiarami ram wrzucanymi przez producenta).  Mam wrażenie że kierownica jest bardziej wysunięta do góry względem siodełka niż w przypadku rometa, co mi akurat średnio leży. Gdyby tylko był dostępny to z pewnością brałbym unibike'a, a za cenę northreca (też go chwilę rozważałem) nawet możnaby kupić już oczko wyżej w unibike, czyli zethosa. 
A czy patrzyłeś może na rometa z tego roku? Bo hamulce widzę ma takie: BL MT-410. 

Opublikowano

Póki nie usiądziesz i nie przejedziesz się na jednym i drugim to w sumie nic nie będziesz wiedział. Inaczej tego nie sprawdzisz - samo podanie długości rur i kątów to nie wszystko. Już nie raz się przekonałem, że rower który na papierze wyglądał lepiej okazywał się mniej wygodny od tego "gorszego" z porównania. Nie patrzyłem, bo mam już crossa i kolejny raczej będzie mtb xc :)