Skocz do zawartości

[stery] Merida Big Nine 500 lite - nowe stery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Chciałbym wymienić stery w moim rowerze Merida Big Nine 500 lite (2020). Ktoś się orientuje jakie powinienem zakupić? ZS 44/55, tak jak sugeruje nazwa w specyfikacji -M4455?

Opublikowano

Raczej innych sterów jak takie z oznaczeniem ZS44/ZS55 nie wsadzisz. Te poniżej mogą być.

IMG_20210523_232822.jpg
Opublikowano

Też patrzyłem na ten produkt, ale rozważam jeszcze Cane Creek. Pytanie czy warto płacić 2x za Cane Creek?

Opublikowano

Taki sam jest wynalazek w scottach scale, niestety musisz wybulić trochę siana. Ja włozyłem z tokena 44/55 i śmigają rewelacyjnie, nie widzę sensu dawać więcej za cane creek. Porównując do Tokena, aby były lepsze to rower musiał by sam skręcać :)

Opublikowano

Zamówione ;)

Szkoda tylko że tym 1mm tak wybór ograniczyli

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Ja się zastanawiam nad Accent HSI-EXE TAPER - tańsze i lżejsze, ale one są 44/56 nie wiem czy to będzie pasować ktoś się może orientuje czy będzie ok? Ewentualnie Takie

Edytowane przez Khemlish
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.05.2021 o 23:29, leejoonidas napisał:

Raczej innych sterów jak takie z oznaczeniem ZS44/ZS55 nie wsadzisz. Te poniżej mogą być.

IMG_20210523_232822.jpg

A czy te stery będą pasowały do Meridy Big Nine 500 Lite z 2021r? Pomożesz?

Opublikowano

Co się z nimi dzieje, że musisz już wymienić? Mam model 2019, jeżdżone w terenie, myte ciśnieniowo na myjni samochodowej i do tej pory wszystko gra, nie słychać ich ani nie mają luzu.

Raz w roku wyciągasz widelec, następnie stery i je dokładnie myjesz. Kuleczki wyciągasz z wianka do czyszczenia i całość ponownie montujesz. Całość mam zapaćkaną Shimano Premium grease i nadal wszystko śmiga.

Opublikowano

Stery same w sobie nie są złe, nie ma luzu i jakichś dziwnych objawów, no może poza tym, że w jednym miejscu jest lekko wytarta rura sterowa, jak gdyby ślad po łożysku.

Dostaje się tam piach i wydaje nieprzyjemne dźwięki gdy kręcę kierownicą na trzymając rower na stojaku. Myślałem żeby zmienić na coś bardziej szczelnego, takie j/w sprawiają wrażenie bardziej szczelnych. Jeżdżę w maratonach, trenuję po leśnych i polnych ścieżkach, trochę lokalnych górek, piachów, pyłu z kamieniołomu..

Od kwietnia rozbierałem, czyściłem i smarowałem 3 razy i... postanowiłem coś zmienić. 

PS. Tylną piastę załatwiłem w zeszłym roku, w tym suport (token czeka na montaż) i teraz szukam informacji odnośnie sterów...

Fajne te meridy, choć wydaje mi się że nieuszczelnione łożyska są ich najsłabszym punktem. Coś za coś. 

Opublikowano

Jeżdżę w podobnych warunkach i nic nie zgrzyta. Rower myje od czasu do czasu myjka ciśnieniowa na myjni samochodowej i mając to na uwadze, przy instalacji Reby zupełnie nie żałowałem smaru na górne i dolne łożysko, po skręceniu nadmiar miał wypływać aby można było to wytrzeć.

2 rok chodzi całość pięknie.

W tym samym czasie wymieniłem support na Tokena, również nic nie słychać. Fabryczny pressfit zdechł jakoś 6msc po zakupie roweru, skrzypiał jak stara baba na straganie.

Piasty DT350, drugi rok wszystko się ładnie kręci bez żadnego dźwięku.

Opublikowano

no to piasty mamy takie same 🙂 rower zyskał na sztywności i jest święty spokój.

Tokena ogarnę pewnie w tym tygodniu, bo tak jak piszesz, nie da się z takim czymś skrzypiącym jeździć. Suport ma przelotu ok 2.5k km, choć u mojego znajomego podobnie jak u Ciebie, po pół toku wymiana (w jego przypadku po 600km już zaczęło coś się dziać).

Spróbuję jeszcze raz zająć się tymi sterami, jak nie będę zadowolony -> wjedzie Token. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Planowałem wymianę sterów bo lubię takie gadżety ale po zakupie i instalacji Reby uznałem, że te fabryczne wianuszki nie są takie głupie - wyjątkowo proste, rozbieralne i tam generalnie nie ma co się zepsuć poza miskami dla kulek w wianach. Zanim one się wyrobią przy mojej jeździe i tej ilości smaru, która tam jest to wydaje mi się, że jeszcze sporo wiosen minie.

• Lubię to! 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

W mojej meridzie 500 lite(2021) po półtora roku wyrobiła się bieżnia sterów co objawiało się delikatnym blokowanie podczas jazdy na wprost. Merida niestety odrzuciła reklamacje i muszę wymienić na swój koszt. Poleci ktoś, jakie łożyska i bieżnie kupić?

I raczej z ciekawości, czy te stery pasują do tej meridy? https://allegro.pl/oferta/token-stery-tk035a-55-12269140959

Edytowane przez Nela