Skocz do zawartości

Maksymalna szerokość opon Cube analog 2015r

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Mateuszig,

Rekomendowane odpowiedzi

• Rozwiązanie
Opublikowano

Witam posiadam Cuba analoga z 2015r  i chce wymienić opony przód i tył na szersze lecz nie wiem  jak  szeroką opone moge zamontować z przodu jak i z tyłu 

Opublikowano

Zdejmij gumę i zmierz szerokość obręczy.

Opublikowano
W dniu 23.05.2021 o 21:44, Danuel napisał:

Zdejmij gumę i zmierz szerokość obręczy.

1.8-1.9cm 

Opublikowano

Teraz mierzysz, jaką masz szerokość w widełkach (żeby opona nie ocierała ramy) i już wszystko wiesz.

szerokosc-opony-do-obreczy-rowerowej.jpg.f480e690ab6ad28756df88a122816129.jpg
Opublikowano

Uważałabym z tym tabelkami bo one powstały zanim się urodziliśmy. Obręcz 19mm jest krytycznie wąska. Zakładam, że w MTB większość ma mleko. Na takiej obręczy mam założone 47mm i na niskim ciśnieniu opona niebezpiecznie pływa. Zdecydowanie nie zakładałbym szerszej. Wiadomo, że z dętką już ryzyko mniejsze. Aktualne zalecenia TR dla tak wąskiej obręczy to w szosie opona 28mm!!! U żony założyłem 35mm i na 19mm i wyłożyła się pięknie.
Pomyśl o zmianie całych kół. Od 50mm to już potrzebujesz obręczy 25mm wewnątrz.

Opublikowano

@KonradTrek800Nie no wiadomo, że skrajności lepiej unikać i mieścić się w środkowych rejonach. Sam zakładałem na przodzie do crosowego roweru 50mm racekingi przy obręczy 19mm i jest niezły balonik, ale jakoś to tam się trzyma na zakrętach. Inna sprawa, że faktycznie przy zamleczeniu może puszczać uszczelniacz.

Opublikowano

Teraz Racekingi 50mm mam na obręczy 24mm.

Opublikowano
3 godziny temu, KonradTrek800 napisał:

Uważałabym z tym tabelkami bo one powstały zanim się urodziliśmy. Obręcz 19mm jest krytycznie wąska. Zakładam, że w MTB większość ma mleko. Na takiej obręczy mam założone 47mm i na niskim ciśnieniu opona niebezpiecznie pływa. Zdecydowanie nie zakładałbym szerszej. Wiadomo, że z dętką już ryzyko mniejsze. Aktualne zalecenia TR dla tak wąskiej obręczy to w szosie opona 28mm!!! U żony założyłem 35mm i na 19mm i wyłożyła się pięknie.
Pomyśl o zmianie całych kół. Od 50mm to już potrzebujesz obręczy 25mm wewnątrz.

aktualnie mam   opony rapid rob 2,25 oraz  smart sam  2,25, oraz szerokość mierzy się bez ścianek  tak  ? 

Opublikowano

Mierzysz szerokość wewnętrzną obręczy.

Opublikowano

jakie opony polecacie  29x2.0-2.3?  Do jazdy po    asfalcie    błocie ? 

Opublikowano

To po asfalcie czy błocie? To dwie skrajności.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Po asfalcie polecam max 1,4 po błocie polecam min 2.0

Opublikowano

Akurat w błocie to nie szerokość robi robotę tylko odpowiedni bieżnik. Ba szersza opona często nie będzie w stanie dobić się do twardszego podłoża i będzie " pływać" po wierzchu.

• Lubię to! 1
Opublikowano

szukałem  na internecie na opony i znalazłem  MAXXIS Minion DHR II   oraz  CONTINENTAL Mountain King czy  któraś nada się na błoto?