Skocz do zawartości

Kompatybilność. Shimano SLX RD-M7000 GS 11rz i Deore SL-M6000.

zsakul009

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zmieniam napęd w rowerze z 3x8 na 2x10. Zamówiłem z chin kasetę 10s 11-42T i szukam do tego reszty osprzętu. Znalazłem używaną przerzutkę Shimano SLX RD-M7000 GS 11rz. Szukam do niej manetki, najlepiej używanej. Co jest warte polecenia? Czy Deore SL-M6000 będzie dobrym wyborem? Czy wszystko będzie ze sobą kompatybilne? Dzięki

Opublikowano

Powinno chodzic, jesli jednak chodzi o manetke, polecam Ci zainwestowac w XT z racji systemow ktore posiada. Szybsze zrzucanie i wrzucanie o wiecej przelozen- serio nie bedziesz zalowac!

Opublikowano

Niestety nie mogę znaleźć żadnej w sensownej cenie, która nie przewyższy ceny przerzutki. 

Opublikowano

Mino wszystko- warto zainwestowac bo roznica w uzytkowaniu jest znaczaca

Opublikowano

Z doświadczenia, lepiej wsadzić równoległą manetkę z grupy lub wyższa aniżeli niższą. Też duża uwagę zwróć przy zakupie na MOCOWANIE! Grupa M6000, 7000, 8000 maja najczęściej mocowania i-spec-ii jeśli chodzi o kupno przez olx. Takiej manetki nie założysz bez posiadania odpowiedniej klamki hamulcowej. 

I przy okazji pytanie, jak już wsadzasz przerzutkę pod 11, manetkę pod 11 to czemu kaseta 10? Przecież bębenek 8 mtb, przyjmie Ci bez problemu kasetę 11. Warto to rozważyć. 

I od razu przy okazji można polecieć i wsadzić 1x11, ew. 1x10 jak już nie chcesz brać innej kasety. Kupujesz blat narrow wide np. DECKAS w odpowiedniej ilości zębów dla Ciebie np. 32T, 34T i już się to jakos kręci :) A przy okazji niższa waga.

Opublikowano

Panowie podepnę się do tematu. Obecnie posiadam przerzutkę XT RD-M786 i napęd 2x10 (34t tył). Udało mi się dorwać manetki XT 2x11, kasetę xt 11-40 i przerzutkę przednia na 2 biegi. Myślałem kupić SLX RD-M7000 GS 11rz i pytanie czy muszę zmieniać tarcze z przodu czy mogą zostać te co mam teraz ? Z tego co patrzyłem duża ma 38 zębów. 

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 24.05.2021 o 13:55, kafarek96 napisał:

I przy okazji pytanie, jak już wsadzasz przerzutkę pod 11, manetkę pod 11 to czemu kaseta 10? Przecież bębenek 8 mtb, przyjmie Ci bez problemu kasetę 11. Warto to rozważyć. 

I od razu przy okazji można polecieć i wsadzić 1x11, ew. 1x10 jak już nie chcesz brać innej kasety. Kupujesz blat narrow wide np. DECKAS w odpowiedniej ilości zębów dla Ciebie np. 32T, 34T i już się to jakos kręci :) A przy okazji niższa waga.

Kaseta i łańcuch pod 11 rzędów są dużo droższe, dla mnie to jedno przełożenie nie zrobi różnicy, ale dla mojej kieszeni już tak. Poza tym z przodu zostawiam na razię to co mam, więc łańcuch 11s mógłby sobie nie poradzić.