Skocz do zawartości

krótka korba dla dzieci

Dombrek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Chciałbym w rowerze syna (koła 24 cale) zmodyfikować nieco napęd, bo brakuje przełożeń miękkich. Ma teraz trochę dziadowskie 3x6 i rozważam 1x10/11/12, w każdym razie myślę że pozbycie się 3 blatów z przodu i zmiana na 1 byłaby ok. I teraz mam pytanie, bo nie znajduję satysfakcjonującej odpowiedzi w sieci, a może ktoś z podobnym zagadnieniem się mierzył.

Otóż korba powinna mieć długość około 150-155 mm. Jest w tym rozmiarze Zeron od Suntoura - trochę drogi (ok 400zł), ale obecnie w ogóle niedostępny. Jako alternatywę znalazłem takie coś (zgodnie z opisem): XLC CR-E01 ebike 152mm ISIS Bosch 15 za niecałe 150zł i teraz moje pytanie:

1. Czy taka korba spełni wymogi korby dla dzieci (jeśli w ogóle jakieś są poza długością)? W opisie jest coś o Boschu i ebike'ach, ale może do normalnych rowerów też się da zamontować?

2. W nazwie jest ISIS - rozmiem więc, że support szukać po prostu ISIS? A jaka zębatka do tego i jak mocowana? Myślałem, że podejdze direct mount od SRAM, ale mam wątpliwości? Jesli nie zębatka SRAM, to jak i z czym tę korbę XLC połączyć? Jakiś pająk potrzebny do korby?

3. Czy ewentualnie znacie jakieś inne korby (dostępne, a nie tylko w dziwnych katalogach) o długość 150-155mm, które nie kosztują powyżej 400zł, ale i nie poniżej 100zł jak to dziadostwo montowane w rowerach dziecięcych (czyli coś w stylu Alivio/Deore ale o odpowiedniej długości)?

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Będzie problem z tak krótką korbą. Dziecko ma ok. 140cm wzrostu? Dla żony szukałem 165mm na mocowanie GXP i tylko jedną korba na Ali była solidna w ludzkiej cenie. Na mufę 68mm. 57aa0ac146164465d293c9f2dcadbfb3.jpg

Opublikowano

Suntour zeron 1x ma dostępne ramiona 152, 160, 165, 170 i 175. Pasuje do standardowego suportu Shimano ht2 A zębatki w standardzie dm gxp.

Opublikowano

@KonradTrek800Tak, około 140cm wzrostu, musi więc być skrócona korba.

Suntour Zeron 1x ma takowe ramiona jak szukam, ale jest (w tym roku) zupełnie niedostępny. Stąd zapytałem o to XLC CR-E01 - te korby są, ale nie mam pojęcia z jakim supportem i przede wszystkim z jaką zębatką to coś połączyć.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Odświeżam temat, może się komuś przyda, gdyby chciał takiego moda roweru zrobić w rowerze dziecka.

Rynek części w tym roku jest jaki jest (a raczej go nie ma), więc modyfikując napęd w rowerze juniorskim (Kross Hexagon Replica 2014, koła 24 cale) z 3x6 na coś lepszego i bardziej dostosowanego do potrzeb syna (7 lat) zdecydowaliśmy się na:

1. Korba miała być Zeron 1x, ale ich po prostu nie ma w sprzedaży. Zamówiłem więc z AliExpress korbę o długości 152mm z zębatką 30T za 130zł - nic specjalnego, ale lżejsza od tego co było i jednocześnie pasuje na 1x. Jest na kwadrat, bo myślałem, że nie będzie trzeba wymienić suportu. Ale jednak trzeba na krótszą oś, więc gdybym to wcześniej przewidział, to celowałbym w coś na inny system niż na kwadrat. Z drugiej strony w rowerze juniorskim aż tak źle się to wcale nie spisuje.

2. Z tyłu daliśmy nową przerzutkę Deore 10s i kasetę z AliExpress Sunshine MTB za 130zł 11-46T.

3. Do tego manetka Deore i nowe koło na piaście Deore (wybór obręczy i szprych też ograniczony, ale udało się coś lżejszego niż oryginał).

Wrażenia:

Korba wygląda przyzwoicie. Dla dziecka ogarnięcie 3x6 w zróżnicowanym terenie bywało problematyczne, szczególnie że przednia przerzutka (jakieś lipne Shimano TY) z gripem chodziła ciężko jak na dziecięce ręce i zamiast skupić się na jeździe i otoczeniu, syn walczył z gripem (tył też niewiele lepiej). Największego blatu w ogóle nie używał. Teraz z przodu 1x, z tyłu 10s na manetce Deore z nowymi pancerzami i linkami i wszystko chodzi super. Przełożenie miękkie jest po prostu kosmiczne - przód 30 tył 46 - ktoś może powiedzieć, że za miękkie (do tego koło 24" ale korba krótka 152mm), ale dzięki temu z dziką przyjemnością syn wjeżdża na dosłownie każdą górkę, a wcześniej na napędzie 3x6 (było chyba 22 lub 24 z przodu i 26 albo 28 z tyłu) odpuszczał lub bardzo marudził. Z górki też może trochę dokręcić, bo 30-11 pozwala mu sprawnie jechać 25kmh, a jak zakręci szybciej, to swobodnie przekracza 30 kmh - jak na dziecko moim zdaniem starczy ;) Jak trochę jeszcze podrośnie i stwierdzi, że potrzebuje czegoś twardszego/szybszego, to wsadzimy z przodu 32T lub 34T - wymiana zębatki zajmuje 2 minuty, więc w zależności od planów wyjazdowych można szybko modyfikować.

Manetka Deore to był strzał w 10! Syn wreszcie nie walczy z biegami, ale korzysta z nich naturalnie, zgodnie z potrzebą. Wcześniej albo jechał na zbyt ciężkiej, albo zbyt lekkiej, jakby nie miał ochoty zmieniać biegów. Teraz z dnia na dzień zmienił styl jazdy, dzięki czemu tempo wzrosło a zmęczenie zmalało. Zresztą sam szuka utrudnień i wszelkich górek, żeby skorzystać z układu 30-46.

Nie ważyłem precyzyjnie każdej części, ale całościowo rower na napędzie i kole został odchudzony wyczuwalnie. Trochę to kosztowało, ale teraz widzę, że różnica jakościowa jest bardzo zauważalna.

Obawiałem się, że wózek przerzutki przy kole 24" i zębatce 46T będzie niebezpiecznie nisko. No i jest dość nisko, więc wzrosło ryzyko uszkodzenia. Na szczęście jak wózek przerzutki jest wyciągnięty, to jedzie się na największej zębatce i wtedy cała przerzutka wraz z wózkiem jest bardzo blisko koła, więc mam nadzieję, że to będzie chronić nieco napęd. Na pewno większa zębatka (51T) to byłaby już przesada i przerzutkę trzeba by montować na adapterze obniżającym. Teoretycznie przy układzie 46T też przerzutka powinna być niżej, ale zamontowałem na razie bez adaptera i działa OK, a dzięki temu zyskuje się ok 1-1,5cm większą odległość wózek-ziemia. Być może to niezgodne ze sztuką i trochę upośledza pracę napędu - może tak, może nie, układ na razie działa fajnie i sprawdziliśmy go już w różnych warunkach.

• Lubię to! 3
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

@Dombrekzamierzam iść Twoim śladem gdyż szukałem jakiegoś ciekawego rozwiązania i wpadłem na ten wątek, a Twój "tutorial" jest bardzo pomocny.

Jeśli możesz zerknąć na model manetki którą zamontowałeś i jest sprawdzona to byłbym wdzięczny.

Sama przerzutka to tylko z długim wózkiem do obsługi 46T.

Próbowałem znaleźć korbę na coś innego niż kwadrat, przy długości ramiona 152 mm, ale są tylko modele szosowe z 5cioma ramionami pod zębatkę. Zatem, w grę wchodzi jedynie skrócenie korby. Nie mam nic pod ręką by to przetestować więc nie będę próbował i wezmę gotowca.

Opublikowano

Cześć, sorry za opóźnioną odpowiedź, ale urlopowałem się... ;)

Manetka: Deore SL M-4100 10rz - zmiany u 8-latka bezproblemowe nawet po kilka biegów za jednym strzałem

Przerzutka: Deore RD-M5120-SGS (teoretycznie 41T, ale poszło na 46T)

Korby dla dzieci fajne robi Suntour Zeron, ale nie wiem jak z dostępnością w tym roku (w szczytach pandemicznych była nieosiągalna).

Teraz bym kombinował z jakąś fajniejszą korbą z Aliexpress nie na kwadrat, bo wymiana suportu to już grosze przy koszcie całej operacji.