Skocz do zawartości

Hamowanie - uczucie "lecenia" przez kierownicę - ciało przegania rower

Krzewinka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

czy ktoś spotkał się z czymś takim? Mam nowy rower. Wcześniej jeździłam fullem Kony 26 i przesiadłam się na Speca hardtaila 29. Już nie wiem co mam zmienić. Jadąc mam uczucie jakbym leciała do przodu. Tak jakby rama była za krótka??? Już kombinowałam z mostkiem, kierownicą i nic to nie daje. Nadal jest niewygodnie.

Co może być według Was przyczyną takiego ustawienia ciała względem roweru?

Zapewne będę musiała go sprzedać, a bardzo mi szkoda, bo pięknie, lekko jedzie.

Macie jakieś pomysły? Lubię jeździć, ale moja wiedza jest kiepska jeśli chodzi o geometrię, ustawienia itp

Pozdrawiam 

Opublikowano

Może siodełko masz zbyt mocno pochylone do przodu? W takiej sytuacji ciężar ciała w jakimś stopniu przenoszony jest na ręce co może dać wspomniane przez Ciebie odczucie.

Opublikowano (edytowane)

Powiem ci, że dziewczyna, z którą czasami jeżdżę po okolicy, jak próbuje jeździć na moim (ja 29'' ona 26'') to też mówi, że boi się, że przeleci przez kierownicę. Myślę, że właśnie chodzi o geometrię, bo na moim ma bardziej "sportową" wyciągniętą sylwetkę.

Może faktycznie nachylenie siodełka (a raczej jego wypoziomowanie) może dać efekt - ewentualnie nawet o ten centymetr bym je obniżył.

Edytowane przez Danuel
Opublikowano

Dzięki, może faktycznie to te koła. Z nachyleniem siodełka już próbowałam. Spróbuję je obniżyć.

I jeszcze jedna rzecz. Mi właśnie brakuje tego wyciągnięcia. Chętnie odsunęłabym siodełko do tyłu, ale już nie ma opcji. Patrząc na kierownicę, to jest ona dość mocno wysunięta przed przednią oś koła. W poprzednim była centralnie w osi. Dobrze się zjeżdżało i wjeżdżało.

Spróbuję skorzystać z Waszych porad, choć obawiam się, że po prostu nie jest to geometria dla mnie.