szoterr Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Dobry, problem uporczywy tak bardzo, że mam dosłownie ochotę sprzedać rower i się poddać. Przy każdym skręcie kierownicy - puk/stuk. Pomyślałem że kapsel jest dokręcony za ciasno, więc szukam idealnego balansu, miedzy brakiem luzu i brakiem hałasu, dokręcając dosłownie o 0,001 stopnia za każdym razem. Nic to nie dało, wymieniłem całkowicie wszystkie łożyska sterów, wszystko nasmarowane, ta sama zabawa, kapsel, dokręcanie-luzowanie, sprawdzanie czy jest luz na sterach i czy nie puka przy skrętach.. dosłownie nie jestem w stanie ustawić tego, bo albo jest luz na sterach, albo jest stukanie przy skręcaniu kierownicą........ 100% mam takie stery jak trzeba, sprawdzane wielokrotnie na stronie producenta ramy rura sterowa oczywiście jest odpowiednio głęboko w mostku, więc mam jak to dociskać łożyska chodzą absolutnie perfekcyjnie (duh, nowe) Czy jakiś MISTRZ jest mi w stanie jakoś pomóc?
Bury Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Ja się przez miesiąc zmagałem z trzaskiem w sterach, a potem odkryłem że to piach w rurze podsiodłowej. Tak jakoś takie stuki się rozchodzą po całej ramie. Ale to był rower szosowy, i miałem w dwóch rowerach takie objaw.
szoterr Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Opublikowano 22 Maja 2021 14 minut temu, Bury napisał: Ja się przez miesiąc zmagałem z trzaskiem w sterach, a potem odkryłem że to piach w rurze podsiodłowej. Tak jakoś takie stuki się rozchodzą po całej ramie. Ale to był rower szosowy, i miałem w dwóch rowerach takie objaw. Sprawdzam to na rowerze powieszonym na stojaku, i dotykając okolicy sterów czuć ten rezonans, z resztą akurat ostatnio czyściłem sztycę i rurę, bo skracałem te sztycę x))
Bury Opublikowano 22 Maja 2021 Opublikowano 22 Maja 2021 Ja to lekko smaruję smarem sztycę, bo dla mnie to ocieranie o rurę, jeszcze ja jest piach. A jak dałem rower do serwisu to nic nie wyłowili hehe
ahaja Opublikowano 23 Maja 2021 Opublikowano 23 Maja 2021 Nie wyczytałem co to za rower ... ale: kolega miał podobny problem, jemu wydawało się, że to stery. Przetrenował wszelakie kombinacje, nic to nie pomogło. Okazało się, że stukały ... linki wpuszczone w ramę. To taka nowoczesność, którą uszczęśliwili nas producenci ... 😉
szoterr Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Opublikowano 23 Maja 2021 2 minuty temu, ahaja napisał: Nie wyczytałem co to za rower ... ale: kolega miał podobny problem, jemu wydawało się, że to stery. Przetrenował wszelakie kombinacje, nic to nie pomogło. Okazało się, że stukały ... linki wpuszczone w ramę. To taka nowoczesność, którą uszczęśliwili nas producenci ... 😉 Znam to, ale niestety to nie linki, totalnie pozdejmowałem wszystko z kierownicy żeby to sprawdzić. W każdym razie, w mojej kwestii wychodzi na to że miski tych sterów w ramie (są to stery zintegrowane) są zdeformowane fabrycznie, także jedyne wyjścia jakie mam, to zakupić narzędzie do frezowania sterów (cholernie ciężko znaleźć i drogie), znaleźć kogoś z tym narzędziem kto mi to zrobi (też goodluck haha), albo kupić nową ramę.
Bury Opublikowano 24 Maja 2021 Opublikowano 24 Maja 2021 Jeśli naprawdę to przyczyna to serwisów nie brakuje http://www.gatar-ski-serwis.pl/rowery/technologie-rowery.html
Rekomendowane odpowiedzi