misiek899 Opublikowano 21 Maja 2021 Opublikowano 21 Maja 2021 Witam serdecznie od pewnego czasu oglądam szajbajk na yt i ogromnie się nakręciłem na powrót do rowerów, ostatnio nabyłem rower kross hexagon 8.0 (2021) ale przeglądając kolejne filmy z yt pomyślałem, a dlaczego by nie mieć jeszcze szosówki, dość trochę filmów przeglądnąłem czym jest gravel, TRIATHLON i wybór padł na zwykłą uliczną szosówkę i tu proszę o pomoc ponieważ wybrałem kilka modeli rowerów w miarę z pod budżet jaki mógłbym przeznaczyć , zaznaczę że wolę by rower był nowy, ponieważ obecnie jeszcze nie jestem specem od napraw dopiero mam zamiar się w tym podszkolić by samemu naprawiać https://kross.eu/pl/rowery/szosowe/road/vento-5-0-rubinowy-czarny-matowy https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-edr-af-105/_/R-p-305449?mc=8529300&c=Czarny&utm_source=convertiser&utm_medium=affiliate&utm_campaign=2256&utm_content=direct&cvrid=CVR.2256.375587.2596.other.direct.3c4f6923b67929b2caa613fda4bd3caf&cvrpid=2256&cvrsid=375587&utm_term=CNVSR_2256-375587 mam 187 cm i waga ok 73 kg czy mógłby ktoś doradzić który z podanych wyżej rowerów będzie dla początkującego najlepszy a za razem bym nie wymieniać go za rok, chodzi mi jak dobrać pod wzrost oraz który osprzęt roweru jest wyższej klasy, chciałbym kupić rower na raczej początkowe trasy do 40km z czasem większe, z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Rozwiązanie Bury Opublikowano 3 Czerwca 2021 Rozwiązanie Opublikowano 3 Czerwca 2021 (edytowane) Mechanizm napędowy Krosa 52/36 11-28, i pewnie pod tylny wózek nie wejdzie większa zębatka (ale strzelam w ciemno bo nie che mi się gmerać w necie) EDR 50/34 11-32 ale jestem pewien że i 11-42 wejdzie bo u mnie bez ogranicznika wysokości wózka to jest sporo miejsca. Kros to sportowy napęd, ciężko pod górki, raczej z rozpędu i kadencją. EDRem możesz wspinać się jadąc 10 metrów na minute Kross 9,8 kg, EDR 8,8 kg. Po schodach lepiej wnosić na plecach EDRa Geometria Krossa to typowe endurance. EDRa to sport amatorski, pół sport, jesteś bardziej pochylony ale nie jak na rowerach pierwszej dywizji. EDRem zajedziesz dalej i przyjemniej, na mnie przejażdżka 20 km pod silny wiatr nie robi wrażenia, na Tribanie drętwiałem po dwóch kilometrach. Co do wzrostu trzeba respektować wskazania producenta, on testował rower i budował w oparciu o wyselekcjonowaną grupy ludzi. Kross sportowy L, wygodny XL. EDR tylko XL. Wybrałbym EDR, jako rower endurance jest bez skazy, Kross to dziwna hybryda, napęd sport i geo endurance, trzeba by się ich zapytać do czego taki rower służy bo ja nie mam pojęcia, może bulwarowy Rose albo Canyon endurace? Cena EDR o wiele lepsza i adekwatna, nawet bardzo. Mam EDRa i nie zamierzam się go pozbyć, jedyną opcją byłby rower karbonowy ale tylko z karbonowymi kołami, więc EDR zostaje ze mną na lata Poza konkursem powiem że koła Fulkrum w EDR można montować w czołgach, to co przeszły ze mną i kręcą się prościutko to robi na mnie wrażenie. Niedawno wpadłem na prędkości w dziurę w jezdni, nie dość ze głęboka to jeszcze jakaś cegła na dnie leżała, huknęło w powietrzu ale koła jak nowe. One mają 16/18 szprych. 3 minuty temu, Bury napisał: Edytowane 3 Czerwca 2021 przez Bury
Rekomendowane odpowiedzi