Makaczek1911 Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 Witam Jako nowy użytkownik forum w pierwszych słowach chciałbym się z wszystkimi przywitać. Przechodząc do meritum. Robiąc zdjęcia roweru żony który wystawiam na sprzedaż zauważyłem iż jest on wyposażony w tylną przerzutkę Shimano Deore XT model: RD-M770 (model określony na podstawie zdjęć w internecie) 7 biegów. Ja w moim mam Shimano Tourney TX model: RD-TX800 (model określony również na podstawie zdjęć w internecie) 7 biegów. Z racji tego, iż Deore to wyższa półka zastanawiam się nad przeprowadzeniem zamiany Deore XT na mojego Toureny TX. Przeszczep ma dotyczyć tylko i wyłącznie tylnej przerzutki. Pytanie czy warto zamieniać te mechanizmy. Dodam, iż jeżdżę raczej amatorsko i zaczynam przygodę z jazdą po Beskidach i bezdrożach.
Charvel Opublikowano 20 Maja 2021 Opublikowano 20 Maja 2021 A co Ci da zmiana przerzutki jak manetki zostaną stare - taki sekret Ci zdradzę - o tym jak "pracuje" przerzutka w dużej mierzy decyduje manetka, a nie sama przerzutka. Nie odczujesz żadnej różnicy w zmianie przełożeń jak zmienisz przerzutkę, a manetki tourneya czy jakiegoś altusa zostawisz.
Makaczek1911 Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Opublikowano 23 Maja 2021 Dziękuje za odpowiedź. Nic w takim razie nie zmieniam.
kaido2 Opublikowano 23 Maja 2021 Opublikowano 23 Maja 2021 Tak, tylko jak zahaczy w tych Beskidach o jakąś gałąź to mu się ten Toruney powygina jak łyżka z GS-u, Deorka dużo lepiej to zniesie, ot taki niuans. Ale: Zamiast rzeźbić i tracić zbędny czas który to będzie niewymierny do kosztów nowej lepszej przerzutki, po prostu, kupiłbym lepszą od tej Deorki 7s z drugiej ręki za jakieś śmieszne pieniądze i ewentualnie zmienił.
Rekomendowane odpowiedzi