Skocz do zawartości

[Stery] Wymiana sterów problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas wymiany amortyzatora w rowerze romet rambler3 27,5 mam problem z wyciągnięciem dolnej bieżni sterów dlatego pomyślałem ze wymianie całość i mam problem z doborem sterów.

W rowerze posiadam mniej więcej takie :stery1.thumb.jpg.c8c05f32979e654435d0842744427fad.jpg

I czy będzie możliwość montażu np. takich: 429372984_stery2.thumb.jpg.a69f6a4bd5d653d6a66e2daa8f700606.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

"Mniej więcej takie" to za mało info, istotne wymiary w łożyskach to średnica zewnętrznej i wewnętrznej części łożyska, kąt nachylenia (akurat to teraz praktycznie wszystkie mają 45 stopni w standardzie).
To co widzę to że masz stery pół zintegrowane z łożyskami koszykowymi, a chcesz mieć maszynowe.
Z tym że te łożyska które chcesz zamontować są do sterów w pełni zintegrowanych, (miski łożyska są wyfrezowane w samej ramie), w tych co teraz masz są kubki które się wciska w ramę, i dopiero w nich są łożyska. Więc to odpada.

To na co możesz wymienić to na pół zintegrowane stery z łożyskami maszynowymi. Tylko musisz sprawdzić średnice otworów w ramie, i dobrać stery pół zintegrowane o tej samej szerokości, no i dobrać wewnętrzną średnice łożysk do grubości rury sterowej widelca.

Opublikowano

Hej, witam! Jasne, że jest taka możliwość. Musisz kupić stery półzintegrowane, szukaj w produktach Token. Niestety, musisz wybić dolną bieżnię oraz górną i wprasować nowe i na to założyć maszynowe łożyska które dostaniesz w komplecie i będzie wszystko grało :) Jedyna "trudność" o ile można ją tak nazwać, to dobór łożyska pod wymiar ramy bo niestety są dwa wymiary.

Masz stery 1-1/8" Czyli góra i dół jest taka sama jeśli chodzi o średnice wewnętrza. Weź suwmiarkę i zmierz grubość główki ramy na samym jej dole, jak Ci wyjdzie fi 50 to wybierasz to TK011A, jak Ci wyjdzie fi62 to wybierasz stery TK035AR. Jak nie masz suwmiarki oczywiście, możesz polecieć DOKŁADNIE po obwodzie i odpowiednio powinno wyjść na 1 (TK011A) 15.71cm lub na 2 (TK035AR) 19.48cm. Poniżej podsyłam linki, tańsze czasami możesz znaleźć na allegro :)

https://sklep.token-polska.pl/stery-tk011a-p-159.html

https://sklep.token-polska.pl/stery-tk035ar-p-350.html

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz, pozdro!

ps. Chyba, że masz stery zintegrowane, najlepiej wyślij foty jak wygladają stery. Bo model roweru bez jego roku itd dużo nie wnosi. I można zrobić gafę

Opublikowano

Zakupiłem Cane Creek forty zs44/zs44 i jest mały problem ze ciężko łożyska obracają się pod palcem. Po złożeniu jak w instrukcji oraz nabiciu dolnej bieżni uszczelka do góry kierownice ciężko się obraca. Po odkręceniu mostka a potem szyszki, kierownica łatwiej się obraca ale są wyczuwalne luzy pod palcem oraz słychać dźwięk takie tykania w górnej części sterów przy górnym capie. A gorny cap jest zintegrowany razem z plastykowa kontrą górnego łożyska.

Opublikowano

8 minut temu, Robaqq napisał:

Zakupiłem Cane Creek forty zs44/zs44 i jest mały problem ze ciężko łożyska obracają się pod palcem. Po złożeniu jak w instrukcji oraz nabiciu dolnej bieżni uszczelka do góry kierownice ciężko się obraca. Po odkręceniu mostka a potem szyszki, kierownica łatwiej się obraca ale są wyczuwalne luzy pod palcem oraz słychać dźwięk takie tykania w górnej części sterów przy górnym capie. A gorny cap jest zintegrowany razem z plastykowa kontrą górnego łożyska.

Wyślij zdjęcia... Czasami 6 fotek wyjaśniają sprawę w 5 minut i nie trzeba za duzo pisac i się głowić