Skocz do zawartości

,, Rockrider 540 v2 27.5

Adam1230873

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie bardzo proszę popraw całość swojego tematu:

1.Zmień tytuł np. na "Rockrider ST 540 V2 - co o nim sądzicie?"

2.W treści posta wpisz wtedy swoje wątpliwości i czego w ogóle oczekujesz od roweru i jak zamierzasz go użytkować. 

Jak zrobisz powyższe to chętnie z Tobą podyskutuje bo jest o czym w przypadku tego roweru :) 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hej Rebeliant86. 

Chętnie z Tobą ja podyskutuję na temat tego roweru.  Jeździmy rekreacyjnie z rodziną po singlach, bez pełnej dzidy :) Poszukuję czegoś dla syna 10 latka. On jako jedyny z rodziny jeździ jeszcze na starym Kross hexagon 1 i z tego co widzę to oprócz już za małej ramy to młody strasznie męczy się na tym klocu pod górę. Potrzebuję dla niego coś w miarę lżejszego (13,8 kg ten 540 także okk ) ale z napędem przy którym nie będzie się tak mordował pod górę. Czy ten napęd 1x10 będzie taki, że mój młody poczuje różnicę na podjazdach ? Nie szukam wodotrysków, wystarczy mi coś na 2-3 lata. 

Dzięki i pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.09.2021 o 13:56, malinsnow napisał:

Poszukuję czegoś dla syna 10 latka.

Ja mam dokładnie to samo 🙂 10 latek, 150 cm wzrostu. I właśnie też ten rower wpadł mi w oko dla niego. Teraz jeździ na Author Matrix 26 cali. Ma napęd 1x9 (32x11-36). Po prostej i małe podjazdy daje radę ale jak przychodzą konkretniejsze górki to kaplica i musi z buta je pokonywać. A że w tym sezonie zaczęliśmy jeździć maratony to widzę jak się morduje i musi pochodzić gdy inne dzieciaki podjeżdżają. Oczywiście jest jeszcze kwestia kondycji, ale na tym przełożeniu co ma to i ja bym wszędzie nie podjechał.

Jak przeliczałem na kalkulatorze przełożeń to najlżejsze przełożenie w tym rowerze (32x48 przy kole 27,5 opona 2,1) wychodzi dokładnie tak jak moje (32x51 przy kole 29 opona 2,25) a to jak wiem z doświadczenia już jest dobry kołowrotek pozwalający wspiąć się pod strome podjazdy.

W tej cenie ten rower wygląda całkiem przyzwoicie. Czytałem o tym napędzie AdventX i wychodzi, że nie jest zły. Acz nie jest chyba kompatybilny np. z Shimano, więc nie można potem mieszać w komponentach (przerzutka, manetka).

Ja lubię napęd 1x (synowi też to odpowiada) i to też jest dla mnie plus w tym rowerze. Alternatywą byłoby co najmniej 2x9 (36-22x11-36) wtedy też na miękkich biegach można pokręcić pod spore górki.

Ostatnio mierzyliśmy się do roweru - model 530 rozmiar S ale to ta sama rama co 540 i teraz jest na styk z przekrokiem (jajkami trochę szura po rurze 😉), czyli na przyszły sezon będzie jak znalazł.

Jak patrzę na geometrię (i widziałem po synu jak na nim jeździł), to rama jest dość krótka i pozycja bardziej rekreacyjna niż sportowa.

Patrząc na Scotty, Treki, Gianty to porównywalne modele są droższe a komponenty też nie są jakieś super.

Reasumując, to tak na 90% jesteśmy na niego zdecydowani. Chyba że Decathlon coś jeszcze innego fajniejszego wypuści na kolejny sezon (może nowa wersja ST-900).

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

Kurka jasna, nie ogarniam jeszcze właśnie w ogóle tych przełożeń :) Ja jeżdżę na trek marlin 6 z 2015 rama 21, koło 29 i jest mi fajowo, ale to chyba fuksem bo to pierwszy mój taki lepszy rower. Mam 192 wzrostu. To muszę odszukać oznaczenia przełożeń w tym moim treku, porównać z tym decathlonem 540 V2 ? 

Opublikowano

Przełożenia można modyfikować - kaseta, blaty... W dziale "Korby" znajdziecie łatwo mój wątek o zmianie jaką zrobiłem u syna (7 lat, 140cm) i wreszcie zaczął jeździć (LINK).

Ogólnie przy napędzie 1x najlżejszy bieg dla juniorów powinien być w konfiguracji (przód x tył): 30x46 (da się dość tanio zrobić na 10s), albo 32x51 albo 30x51 (ale to już raczej 11s lub 12s, więc drożej). Lepiej byłoby 2x, ale to też zależy jak i do czego rower używany.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście, że napęd można modyfikować ale kupując nowy rower lepiej szukać czegoś co w fabrycznej konfiguracji będzie ok bo inaczej  robimy sobie dodatkowe koszty.

Śledziłem @Dombrek Twój temat odnośnie modyfikacji napędu syna bo sam o jakiejś modyfikacji myślałem w tym jego Authorze, ale po konsultacji z synem uznaliśmy, że odpuścimy i na przyszły sezon nowy rower kupimy.

Ja podtrzymuje swoją opinię, że w tym ST-540 V2 napęd przy kole 27,5 (czyli 32x48) powinien być wystarczająco leki do podjechania przez juniora pod dość strome wzniesienia a i na prostej (32x11) da radę spokojnie trochę ponad 30 km/h pojechać. Zawsze można zmienić zębatkę na 30 zębów (tylko nie wiem co to za korba jest i czy tam da się samą zębatkę wymienić czy trzeba całą korbę - muszę o to dopytać w Decathlonie).

Tak jak pisałem, i ja i syn wolimy napęd 1x. Np. ST-540 (bez V2) ma napęd 2x9, na którym można pojechać trochę szybciej po prostej i pod górkę przy 22x36 będzie ciut lżej, ale jak dla mnie prostota napędu 1x rekompensuje te niewielkie różnice.

Edit:

Tu jest fajny kalkulator, w którym można porównać sobie napędy:

http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=22

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

32x11 dla 10 czy 11 latka? I jak długo tak pojedzie? 30 sekund czy może ... minutę ?

Dla takiego młodego to się prosi 2x9/10. Sam w 540tce zmieniłem młodemu napęd na 2x9 'stare ale jare' deore '590'. I jest w stanie wszystko podjechać bez katowania jak i zjechać jak mu wygodnie. Takie zestrojenie daje jeszcze jedną rzecz, która nie istnieje w 1x: dostosowanie do stylu, możliwości bo nie ma wielkich dziur.

Opublikowano (edytowane)

A co zmienia w tym wypadku 2x9? Standardowe 2x9 ma 36-22x11-34/36, czyli masz 36x11 na najtwardszym przełożeniu, czyli jeszcze ciężej niż 32x11 o którym wspominasz. Chyba, że to Twoje 2x9 jest złożone na innej korbie i kasecie.

Poza tym mój młody nie zawsze chce na wyższej kadencji jechać i jak jest całkiem płasko to czasem woli wolniej kręcić na twardszym przełożeniu. 

Piszesz o dziurach. Na małych zębatkach masz standardowe przeskoki o 2 czy 3 zęby a jak już się robi stromo to taki 10 latek ze słabszą czy średnią kondycją będzie uciekał na jak największy młynek i bez znaczenia mu będzie czy ma przeskok o 4, 6 czy 8 zębów.

Edytowane przez Maksiu79
Opublikowano

Mnie standardowe rzeczy dane wspaniałomyślnie przez producenta mało interesują, dlatego sobie czy młodemu zmieniam na takie, które sprawdzają się w jeździe. Korbę ma 32/26 i kasetę 11-34.

Pewnie, że jeździć sobie może każdy jak chce - jego sprawa. Ja staram się nauczyć jeździć kadencyjnie i to się sprawdza. W takiej konfiguracji zmiany są płynniejsze jak i sama jazda, a to daje przyjemność i lepsze wyniki, bo zmęczenie mniejsze.

Opublikowano

Czyli też ma przełożenie 32x11, które tak w poprzednim poście "zjechałeś" jako nieodpowiednie dla 10-latka.

Ja akurat uważam, że najlżejsze przełożenie (26x34) jest trochę za twarde żeby wszystko podjechać ale co kto lubi - nie mnie oceniać.

Ja mojemu też mówię o odpowiedniej kadencji ale dzieci jak to dzieci czasem robią i tak po swojemu.

✌️🙂

Opublikowano

Tak, bo tak uważam. Mój ma teraz 13 lat i jest ... duża różnica we wzroście i sile w stosunku do tych jakie miał jak miał 10 lat. ;-).

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie a tak łopatologicznie to lepszy jest RockRider 540 V1 (2 x 9) czy 540 V2 (1 x 10)? Poproszę o odpowiedź jak dla laika. Pozdrawiam serdecznie ;)

Opublikowano (edytowane)

Jak widzisz w powyższej dyskusji oraz wielu innych dotyczących napędów 1x i 2x wszystko zależy co kto lubi 🙂

Mój młody od 3 miesięcy jeździ na ST540 V2 i co do zasady sobie chwali. Co do dziur w kasecie to rzeczywiście zwrócił uwagę, że rzadko bo rzadko ale przydałoby mu się coś pomiędzy dwiema największymi zębatkami 40 - 48. Twierdzi jednak, że nie jest to dla niego na tyle istotne aby zrezygnować z napędu 1x10, który mu bardziej pasuje niż 2x9.

Jeśli chodzi o podjeżdżanie to nie brakuje mu przełożenia. Na płaskim 32x11 jemu wystarcza ale jeśli wolisz jeździć bliżej 40 km/h to będzie Ci brakować.

Zaletą 1x10 w wypadku tego roweru będzie też przerzutka ze sprzęgłem, którego w 2x9 nie ma.

W jednym z postów wyżej wstawiłem link do kalkulatora przełożeń. Porównaj sobie w nim zakresy obu tych napędów. W skrócie przy kadencji 80:

1x10 - 2x9

Vmax 30,7 - 34,5

Vmin 7,03 - 6,44

Ratio max 2,91 - 3,27

Ratio min 0,667 - 0,611

Link do porównania w kalkulatorze:

https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=22,36&RZ=11,13,15,18,21,24,28,32,36&UF=2196&TF=80&SL=2.6&UN=KMH&DV=speed&GR2=DERS&KB2=32&RZ2=11,13,15,18,21,24,28,34,40,48&UF2=2196

Co do samego działania napędu Advent X to jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Przerzutka ustawiona, poprawiona potem delikatnie chyba 2 razy chodzi precyzyjnie i nie wymaga regulacji. Zdziwiony byłem też tym, że można wrzucać aż po 4 zębatki.

Korba jest na kwadrat i jest jednorazowa (brak możliwości wymiany zębatki). Ale z tego co kojarzę w 2x9 też korba jest nierozbieralna (do sprawdzenia).

Przy okazji powiem, że hamulce też dają radę. Młody jest zadowolony po przesiadce z mechanicznych tarczówek i twierdzi, że robią robotę jak na jego potrzeby a jeździ też stromsze zjazdy.

Dodatkowo, po dwóch kapciach przez kolce z akacji złapanych w ciągu tygodnia, przerobiliśmy koła na tubless. Udało się to zrobić na fabrycznych oponach (choć nie od razu chciały współpracować 🙂).

Ogólnie młody jest bardzo zadowolony z roweru.

Tak więc wracając do Twojego pytania: nie ma jednoznacznej odpowiedzi, który napęd będzie dla Ciebie lepszy 🙂

Edytowane przez Maksiu79