Adam11 Opublikowano 19 Maja 2021 Opublikowano 19 Maja 2021 Witam wszystkich, nurtuje mnie jedna rzecz i z tym problemem przychodzę do Was. Posiadam rower trekingowy, nie jeżdżę może bardzo dużo ale raz do roku robimy wypad 5-7 dniowy w którym przejeżdżamy 90-120km dziennie (z bagażami itd). Na pierwszy wyjazd miałem siodełko oryginalne od krossa takie kanapowe około 190mm szerokości. Było niewygodne i obcierało uda w miejscu gdzie siodełko się zwęża (tak jakby w miejscu gdzie kończą się bokserki, ale ja mam bielizne z wkładkami żelowymi). Na kolejny wyjazd zakupiłem Wittkop Medicus RACE 4.0 (165mm) i o ile samo siedzisko jest dużo wygodniejsze to dalej pojawia się problem z obcieraniem ud w miejscu zwężania siedziska. Szerokość moich kości kulszowych oscyluje w granicach 130mm. i teraz pytanie w jakim kierunku powinienem iść i jakie siodełko wybrać. Czy bardziej płaskie, czy może szukać takiego które szybciej się zwęża?? Zastanawiam się także czy przyczyną nie jest za mały rower przez co siedzę głęboko w siodełku i stąd to dodatkowe obcieranie w miejscu zwężania siodełka. Rower ma ramę 21 cali rozmiar L. Przed zakupem robiłem pomiar między udami według różnych stron i wychodziło mi, że rozmiar L będzie ok, ale z drugiej strony mam 189cm wzrostu i może powinienem wybrać rozmiar XL 23 cali. Z góry dziękuję za wszelkie rady,
Rekomendowane odpowiedzi