LICHU Opublikowano 18 Maja 2021 Opublikowano 18 Maja 2021 Witam jak w temacie szukam wygodnego roweru z jak najbardziej spowodowana pozycja. Głównie na dojazdy do pracy, na ogródek, leśne ścieżki. Musi mieć mocowanie pod bagażnika (sakwy/torby) Nie interesują mnie żadne gravele z barankiem. Jaki typ roweru polecacie ? Mój wzrost 177 waga 110kg. Czekam na wasze propozycje z góry dziękuję.
precelek Opublikowano 18 Maja 2021 Opublikowano 18 Maja 2021 Szukałem czegoś takiego dla dziewczyny i ostatecznie dostała Marin Stinson ST2. Nie rozumiem jak można się męczyć w wyprostowanej pozycji, ale rower jest całkiem spoko i na mokrym można się nawet powygłupiać (przynajmniej jak się ma mocną nogę). Ten napęd działa lepiej niż mógł bym przypuszczać. Przejechał ostrożnie single tracka, prawie mnie dogania jak nie cisnę na gravelu, jest bardzo komfortowy (według niej). Duże opony robią robotę, ale szeroki chwyt kierownicy spowalnia maszynę. No ale tak się jeździ wyprostowanym. Taki miejski. Na minus to pancerze masakrują lakier na sterze, będzie chyba reklamacja. Może mój wątek ci pomoże. Nie ma chyba sensu wydawać takiej kasy na rower do wyprostowanej pozycji i do pracy. Taki rower z definicji nie ma ambicji do ścigania się, za zaoszczędzone pieniądze lepiej pojechać na wakacje
m0cna Opublikowano 2 Czerwca 2021 Opublikowano 2 Czerwca 2021 Wyprostowana pozycja jest niedobra dla kręgosłupa lędźwiowego. I niezbyy dobra dla tyłka ;-). Chyba, że tylko krótkie przejażdżki. Plusem wyprostowanej pozycji jest wygodniejsza obserwacja otoczenia, łatwiej rozejrzeć się na boki. I to jest koniec plusów. Najbardziej optymalna jest pozycja taka, jak na rowerze trekkingowym - lekko pochylona do przodu. Nie bez powodu te rowery tak są zbudowane - można na nich spędzić cały dzień. 1
Rekomendowane odpowiedzi