Skocz do zawartości

Zwiększenie zakresu napędu SLX 11s "w górę"

tanis_polelf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! 

SL-M7000 + SLX GS Shadow Plus, 11-Speed

Czy przesiadka na 12s 10-51 byłaby "bezbolesna"? Z tego co kojarzę 12s wymaga innego bębenka, tak? Do wymiany leci bębenek, czy piasta? 
I czy ew. wyjściem pośrednim mógłby być zakup jakiejś kasety 11s 11-50, czy ta przerzutka to obsłuży? 

Dzięki

Opublikowano
51 minut temu, tanis_polelf napisał:

czy ta przerzutka to obsłuży? 

Z tego co kojarzę, to średni wózek (GS) obsłuży max 46

Godzinę temu, tanis_polelf napisał:

12s wymaga innego bębenka, tak?

Kaseta 10-51 wymaga bębenka microspline

Godzinę temu, tanis_polelf napisał:

Do wymiany leci bębenek, czy piasta

Bębenek - wymiana a piasta zależnie od tego jaką masz - czy jest kompatybilna z tym bębenkiem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tanis_polelf napisał:

I czy ew. wyjściem pośrednim mógłby być zakup jakiejś kasety 11s 11-50, czy ta przerzutka to obsłuży? 

Kupujesz kasetę 11 speed Sunrace MX80 11-50, przerzutka Slx m7000 GS, Xt m8000 GS, Deore m6000 GS obsłuży taką kasetę, na ten temat jest bardzo dużo filmów na YouTube. Poniżej przykład na zdjęciu z mojego podwórka, kaseta 11-50 z przerzutką m6000 GS i Slx m7000 GS.

IMG_20210130_222038.jpg

IMG_20210518_141627.jpg Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

@leejoonidas Xt M8000 ze średnim wózkiem GS ogarnie 50t? Producent podaje zakres do 42t, są specjalne adaptery przedłużające hak. Twój SLX m7000 GS ma zakres do 46T, wiec może opcjonalnie jakoś ogarnął te 50t. A jak z kultura pracy ? Daje to rade :)? Zastanawiałem się mocno nad ta kaseta, jednak się bałem możliwości zerwania haka czy całej przerzutki. 

Opublikowano

Przez ostatnie kilka lat pięć takich napędów zrobiłem, głównie z przerzutką SLX m7000 i Deore m6000 i kasetą MX80 11-50, obecnie w rodzinie jeżdżą dwa rowery z tym układem napędowym dwa z nich pokazałem powyżej na zdjęciu, do przerzutki nie potrzeba żadnego adaptera, nic się nie zrywa, kultura pracy jest dobra. Na Youtube widziałem film jak ktoś zapiął do tego typu przerzutki kasetę    11-51 i dawało to radę, jednakże kaseta 11-50 będzie tą maksymalną optymalną dla przerzutek deore m6000 GS, slx m7000 GS, xt m8000 GS ...