lukaszm2109 Opublikowano 17 Maja 2021 Opublikowano 17 Maja 2021 Cześć, Mam duży problem z przednią przerzutką w swoim rowerze Triban 500. Kupiłem używaną szosę Triban 500 i od razu po zakupie wymieniłem linki, pancerze, przeczyściłem wszystko elegancko. Po złożeniu pojawił się problem ponieważ oryginalna klamkomanetka Microshift i przerzutka przednia nie działały prawidłowo tzn. przy zrzucaniu przedniej przerzutki z największej tarczy w dół, był głośny strzał i od razu zrzucenie na najmniejszą tarczę. Kupiłem nowe klamkomanetki Microshift (po taniości na Aliexpres), bo myślałem, że to wina klamkomanetek + te stare były zajechane i były wytarte gumy. Po wymianie problem pozostał, więc kupiłem przednią przerzutkę Shimano Claris FD-R2030 i problem nadal jest, czyli zrzuca od razu z 3 na 1. Wydaje mi się, że wszystko jest dobrze ustawione, linka nigdzie nie haczy. Widziałem też filmy z Tribanem 500 i taki problem nie występuje. Widać, że na 3 biegu linka jest bardzo napięta. Może coś nie tak reguluje. To moja pierwsza szosa i klamkomanetki z funkcją trymowania, więc może popełniam błąd. Złożyłem już od zera napędy w trzech rowerach typu trekking i zawsze wszystko dobrze działało, ale może coś robię nie tak w przypadku szosy. Czy ktoś ma pomysł, dlaczego może być tak, że zrzuca od razu z 3 na 1?
Bury Opublikowano 18 Maja 2021 Opublikowano 18 Maja 2021 Ile mi strojenie przedniej przerzutki krwi napsuło... no ale to dobra szkoła O ile pamiętam to regulacja napięcia linki beczką przy lewej manetce nie wiele pomagała, trzeba po ustawieniu ograniczników na małej zębatce niemal w odpowiednim miejscu skręcić linkę przy przerzutce. Metoda prób i błędów, nie tylko ty masz z tym zabawę. A te strzały to taka niska kultura pracy manetek Microshift, trzeba przywyknąć.
Rekomendowane odpowiedzi