Skocz do zawartości

Sram i3 na Formula DC-52 single speed

Oleek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na wstępie powiem, że rower mi służy jako główny środek transportu na co dzień ( do pracy itp.) i oczekuje niezawodności a w okresie letnim myślę nad wyprawami po 300-1000km. W 2015 roku kupiłem rowerek trekingowy w Decathlonie na i3 od srama lecz przez to w jaki sposób jeżdżę każda piasta nie wytrzymywała więcej jak 8 miesięcy i oddawałem rower do serwisu gdzie kończyło się na wymianie całej piasty. Miesiąc temu wpadłem na pomysł aby zmodernizować napęd na single speeda co powinno być niemal w ogóle awaryjne. Przy okazji wymieniłem korbę na Alfine FC S510 itd. Chciałbym wiedzieć co sądzicie o takim posunięciu i czy nie lepiej zainwestować w jakąś piastę Alfine. Single speed ma swoje wady i zalety, wydaje mi się, że na wyprawy gdzie średnia prędkość oscyluje w granicy 20-25km jest bardzo dobrym wyborem ze względy na przyzwyczajenie się mięśni pod jedno przełożenie. Co wy o tym myślicie ? :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja jeżdżę single speed. Jeżeli teren jest równomierny - tzn nie jest tak, ze jest płasko, górki, zjazdy, tylko w miarę jednakowo, to dla single speed'a wybierasz sobie odpowiednie dla Ciebie przełożenie i sprawdza się to bardzo dobrze. Dużo zależy od przyzwyczajenia się. Posiadam też tą piastę o której piszesz. Proponowałbym najpierw pojeździć sobie SS, a jak się do tego nie przekonasz to dopiero wtedy kupić Alfine'a.