fc105 Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 (edytowane) Cześć. Powoli rozkładam już ręce. Otóż, posiadam kolejną już szosę, na której chciałbym pojeździć troszkę więcej, bowiem jest to nowy rower w full karbonie na świeżej 105, a dziś, jak wiadomo, to towar deficytowy. Jestem dosyć wysoki - 193 cm wzrostu oraz mam przekrok, bodaj 94 albo 97. Generalnie wygląda to u mnie tak, że siodło w rowerze jest zawsze bardzo wysoko, a kierownica najwyżej jak się da, co jednak mnie nie satysfakcjonuje, bo nawet na górnym chwycie, jestem i tak pochylony do przodu... Z tego też powodu obniżam dziób siodełka, aby jakoś zniwelować ten nacisk, ale bezskutecznie. Rower kupiony pod koniec zeszłego roku i na początku bolało mnie wszystko, bo jednak sporo nie jeździłem. W tym roku ruszyłem na podbój szos i bardziej konkretne ustawianie roweru pod siebie i ból przeszedł. Zostało jednak drętwienie w kroczu. Pytanie: czy to wina siodełka? Nie boli mnie tyłek, mógłbym jeździć i 5 godzin i wszystko byłoby z nim OK. Wydaje mi się, że na większości rowerów, które przymierzałem, pozycja była zła, więc strzelam, że to nie to. Myślałem też o spodenkach. Być może wkładka układa się źle i jedzie za bardzo do przodu. Nie mam za dużego pola do testów, bo mam raptem 2 pary spodenek, a reszta to szit z Decathlona. Mam krótki tułów, długie nogi i przez to: - rowery w okolicach 56-57 są dla mnie za małe - testowałem i jest ciężko. - rowery w okolicach 59-60 są na mnie za duże Obecnie mam 58 i dalej czuję, że siodło jest za wysoko względem kierownicy i przez to moje klejnoty cierpią. Sztyca jest praktycznie maksymalnie wysunięta do góry, abym był w stanie zachować odpowiedni dystans do pedałów. Na rurze sterowej 5 podkładek i kiera, rura nie była ścinana. Siodło to San Marco Aspide Racing, jak tutaj: https://www.centrumrowerowe.pl/siodelko-san-marco-aspide-racing-pd24143/ Pomyślałem o tym, aby pokombinować z mostkiem i kierownicą. Mostek mógłby być delikatnie krótszy, ale tylko delikatnie i dorzucić do tego kierownicę z krótkim barankiem, żebym nie uderzał w nią kolanami i mógłbym jakoś skręcać. Czy ktoś z was miał podobny problem? Edytowane 16 Maja 2021 przez fc105
Chrismel Opublikowano 16 Maja 2021 Opublikowano 16 Maja 2021 Najsensowniejsze wyjście to udać się na bike fitting.
fc105 Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Opublikowano 17 Maja 2021 Też mi się tak wydaje, ale znajomi serwisanci czy sprzedawcy szos dziwią się, że mam aż tak wysoko ustawione siodełko względem kierownicy i moze tutaj tkwi problem, bo przez większośc czasu jestem pochylony do przodu.
Rekomendowane odpowiedzi