Skocz do zawartości

Opony do MTB na długie trasy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od wielu lat posiadać rower Rockrider BigRR www.bikestats.pl/rowery/Rockrider-Big-RR-53_11292_17097.html

Jeżdżę sporadycznie i nie bardzo znam się na rowerach. Chciałbym go trochę zmodyfikować żeby łatwiej jeździło się długie trasy po asfalcie 100-150 km. Czy zmiana opon na cieńsze pomoże trochę? Obręcze to 622-19c. Czy możecie mi coś doradzić? Planuje 80% drogi rowerowe, reszta to ścieżki leśne itp. Wzrost 189 cm, waga ok. 90 kg. 

Przy okazji możecie polecić jakieś wygodne siodełko na długie godziny bez pieluchomajtek? 😁 Sklepy u mnie pozamykane i muszę zamówić coś w ciemno przez neta (DE) 

Dzięki z góry! 

Opublikowano

WYDAJE mi się, że więcej odczujesz zmieniając bieżnik niż szerokość, np: na jakie semi-slick. Kiedyś zmieniłem na kenda khan - różnica mocno zauważalna, co ciekawe miałem 1,25 i 1,5 - i przy zmianie opony na szerszą, różnica na asfalcie nieduża, za to w terenie dużo lepiej szła. Asfalt i ubite ścieżki był ok, jedyny minus to kopny piach. Na Twoim miejscu kupiłbym np: 1,95 i jeżeli boisz się o sypki teren to coś co na środku będzie miała lekkie wycięcie np: Opona CST C1313. Parę postów wyżej ktoś pytał o oponę na szose i do lasu, zapytaj tam o wrażenia, bo ja  z takich tylko na tych khan-ach jeździłem. - po za tym to moje subiektywne odczucia, dopóki sam nie spróbujesz nie będziesz wiedział na 100 %. Pozdro !

• Lubię to! 1
Opublikowano

heartz dzięki za odpowiedź. Prześledzę ten drugi wątek.

Raczej nie będę jeździł w miękkim piasku tylko głównie drogi rowerowe asfaltowe + utwardzone ścieżki / drogi szutrowe sporadycznie itp Czy opona 1,75 nie będzie trochę lepsza niż 1,95? Tzn mniejsze opory i szybsza jazda po asfalcie? Ogólnie to jakie oznaczenie powinna mieć opona aby pasowała do mojego roweru? Moje obręcze to 622-19c i na stronach zakupowych nie mogę się doszukać takich oznaczeń...

Pozdrawiam

Opublikowano

Obręcz masz prościej mówiąc do opon 28 oraz 29 cali. Szerokość masz 19mm, co idealnie się sprawdzi przy cieńkich oponach które potrzebujesz. Na asfalt 1,75 to za szeroko;) Kup gładkie po środku opony 1,5 i będziesz zadowolony.

• Lubię to! 2
Opublikowano

odnośnie doboru to w google znajdziesz  tabelki jakie możesz założyć opony, tutaj gościu wytłumaczył jak jest z tymi oporami ciśnienia.

https://roweroweporady.pl/opor-stawiany-przez-opony-rowerowe/

• Lubię to! 1
Opublikowano

A co powiecie na opony Continental Contact Travel 28 x 1,6. 2 opony wraz z przesyłką 48 euro. Warto? 

PS: może głupie pytanie ale czy dętki też powinny być nowe czy mogę użyć tych co mam teraz? 😆

Opublikowano
12 godzin temu, Krystiano napisał:

Obręcz masz prościej mówiąc do opon 28 oraz 29 cali. Szerokość masz 19mm, co idealnie się sprawdzi przy cieńkich oponach które potrzebujesz. Na asfalt 1,75 to za szeroko;) Kup gładkie po środku opony 1,5 i będziesz zadowolony.

Polecisz mi jakiś konkretny model żeby były w miarę dobre i nie super drogie? Co myślisz o tych  Continental Contact Travel, które wpisałem powyżej?

Opublikowano

Ok zamówiłem opony Schwalbe Marathon Mondial 42-622.  Będą ok? 

Teraz kwestia dętek...polecicie jakieś niedrogie? Widzę, że są różne rodzaje wentyli... Jaki wybrać? Zawsze miałem samochodowy i spoko bo mogłem pompować na stacjach benzynowych ;]

Opublikowano
1 godzinę temu, s.nestor napisał:

Ok zamówiłem opony Schwalbe Marathon Mondial 42-622.  Będą ok? 

Będą, fajny wybór ;) Powinieneś być zadowolony. 

Spokojnie możesz brać samochodowy, oczywiście jeżeli jest potrzeba wymiany. Jeżeli dętki nie są stare i pasują rozmiarowo to możesz je zachować. Ważne aby mieć 1 w zapasie kiedy jedziemy ;) 

• Lubię to! 1
Opublikowano

@s.nestor rodzaj wentyla zależy od tego jaką masz felgę. Jeżeli jest otwór na prestę to nie wsadzisz wentyla samochodowego (bez rozwiercania). Więc ogranicza Cię felgą. Poza tym presetę napompujesz na stacji. Potrzebujesz tylko takie przejściówki za 3 zł. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

o tym nie wiedziałem...bez kombinacji wezmę taki jak miałem czyli samochodowy AV. Dzięki!

Lepiej wymienię dętki bo w przedniej oponie od 2 lat mam dziurę z boku przez którą lekko wystaje dętka więc może być już ona na wykończeniu ;];]

Znalazłem takie coś: https://www.bruegelmann.de/schwalbe-no.17-schlauch-28-M155210.html?gclid=CjwKCAjwy42FBhB2EiwAJY0yQgJIhWnGVIrL_7ka5i1xlmQy9Yo4Yenu0Z7caNzy3I_g70JkF95aURoCmZoQAvD_BwE&&_cid=21_1_-1_9_44_16121_470842906062_pla&ef_id=CjwKCAjwy42FBhB2EiwAJY0yQgJIhWnGVIrL_7ka5i1xlmQy9Yo4Yenu0Z7caNzy3I_g70JkF95aURoCmZoQAvD_BwE&ev_chn=shop&campaign_detail=shopping

Niecałe 8 euro za dwie z wysyłką...powinny być ok?