Skocz do zawartości

Rower po powodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Wiem, że są tutaj osoby, które się znają bardzo dobrze, wiec liczę na Waszą pomoc. Może napiszę od początku. Otóż rower to Delta Fun Sx 24 cale 3x6. Hamulce, przerzutki oraz cały napęd to Shimano. I tak wiem, że pewnie niektórzy napiszą, że to rower dla dzieci, ale niestety każdy jeździ tym na co Go stać ;) Dokładnie nie pamiętam, ale rower kupiony jakieś 15 lat temu, może mniej. Jakieś 4 lata temu u mnie w mieście była powódź, przez którą ulice oraz piwnice zostały zalane. Co za tym idzie rower również. Niestety przez problemy oraz sprawy osobiste zapomniałam, żeby od razu zadbać o rower. Parę dni temu w końcu postanowiłam się za niego wziąć. Oczywiście jest cały do wymycia. Ściągnęłam bagażnik, dynamo oraz błotniki, bo i tak chciałam wymienić na plastikowe czarne. Sprawdziłam opony. Niestety przez to, że stał na flakach opony się odkształciły i popękały po bokach. Łańcuch zardzewiały, ale nie we wszystkich miejscach i normalnie rusza jak pedałowałam, żeby sprawdzić. Koła też się normalnie kręcą. Wolnobieg też w niektórych miejscach zardzewiał. O dziwo szprychy w ogóle nie zardzewiały. 

Podsumowując opony na pewno do wymiany.
Łańcuch najpierw chciałabym spróbować wyczyścić tak samo jak i wolnobieg. A może uważacie, że lepiej wymienić?

Niestety nie znalazłam filmików dokładnych, bo teraz nowe rowery mają kasete zamiast wolnobiegu, wiec byłabym Wam bardzo wdzięczna gdybyście napisali co najlepiej zrobić w takiej sytuacji oraz jakich narzędzi będę potrzebowała. Nie ukrywam, że najbardziej się stresuje ściągnięcia tylnego koła, żeby wymienić oponę. Nie chce oddawać do serwisu, bo pewnie by ze mnie zdarli sporo kasy, wiec wolę jakoś sama się za to zabrać.

Mam nadzieje, że niczego nie pominęłam i z góry dziękuje za odpowiedzi :) 

Opublikowano

Masz dwa wyjścia, albo kupujesz nowe opony, smarujesz łańcuch i jeździsz. Albo rozbierasz do gołej ramy, czyścisz smarujesz, ewentualnie wymieniasz wszystkie łożyska i wolnobieg.

Opublikowano

Szanujący się serwis za pełen przegląd weźmie ok 200 pln + podzespoły które ewentualnie trzeba wymienić, ale rzecz leży w czym innym - terminy, które obecnie są dość odległe.

Delta - czyli należy liczyć się z tym , że praktycznie wszystko trzeba będzie przeserwisować do poziomu do którego stała woda + linki i pancerze. Jeżeli poziom nie sięgnął wysokości suportu i piast to trzeba by określić jak wyglądają one w środku pod kątem nasmarowania i ewentualnego stanu zużycia. To , że coś jest podrdzewiałe, nie oznacza, ze trzeba to od razu wymieniać.