Skocz do zawartości

Krzywa korba tourney, wymiana suportu

Lilek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Mam problem z przednią przerzutką nie mogę jej dobrze wyregulować bo korba Shimano tourney krzywo chodzi i zawsze gdzieś ociera o przerzutkę. Znajomy podpowiedział mi żeby wymienić suport, to korba będzie chodziła prosto tak było u niego. Teraz pytanie czy suport https://www.centrumrowerowe.pl/wklad-suportu-shimano-bb-un300-pd23075/?v_Id=147868 

będzie pasował do tourneya, różni się tylko szerokością mufy o 2 mm (70mm-68mm) od dedykowanego suportu

httpsps://allegro.pl/oferta/suport-wklad-ital-shimano-bb-un26-un-26-110mm-7937162718?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria_sport_bicycles&ev_adgr=Rowery&gclid=CjwKCAjw1uiEBhBzEiwAO9B_He17sRi0wqilvNCAyqMet4XzWeBkICfOA4qSSgM-YehmeL_kNinsvBoCmxUQAvD_BwE 

rower to Triban120. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Arek.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jak masz suport 70mm to masz gwint ITA(Włoski), a nie BSA, bo one mają 68/73mm, więc podany UN300 nie będzie pasował. Zobacz dokładny model tego Tourneya i na stronie Shimano będziesz miał zalecany suport. Z drugiej strony ja u siebie mam podobny problem z Alivio, korba mi mocno bije i też myślałem że wymiana suportu pomoże ale nic się nie zmieniło, więc pewnie zębatki krzywe, u Shimano to ponoć się zdarza, szczególnie w niskich grupach, więc 100% pewności że to suport nie ma ale jest szansa.

U mnie tak to wygląda, podobnie masz?

Edytowane przez funshy
Opublikowano

Sprawdź czy zębatki na korbie nie są wygięte, jeśli są, to korba jest do wymiany a nie suport. Jeżeli strzela ci suport to będziesz skazany go wymienić.