rolandz Opublikowano 11 Maja 2021 Opublikowano 11 Maja 2021 Witam, Składam rower i mam problem. Kupując ramę poprosiłem o wprasowanie sterów półzintegrowanych: I jak sądzę ten srebrny pierścień to dolna bieżnia którą mam nabić na rurę sterową. Problem w tym że on się zatrzymuje jak na poniższym zdjęciu: I teraz pytanie: czy to jest OK i mam to wbić czy coś kupiłem źle? Dodam że rura sterowa delikatnie się rozszerza na samym dole...
raven Opublikowano 11 Maja 2021 Opublikowano 11 Maja 2021 do samego końca ma wejść, na płasko, żadnej szpary nie powinno tam być luzu, więc wchodzi ciężko
Administrator SzajBajk Opublikowano 12 Maja 2021 Administrator Opublikowano 12 Maja 2021 11 godzin temu, rolandz napisał: ten srebrny pierścień Zapewne jest to bieżnia i wymaga TROCHĘ siły, by ją dobić na sam dół. Ja 100% bieżni jestem w stanie bez trudu nabić delikatnie, za pomocą gumowego młotka. Upewnij się jednak, że masz do czynienia z bieżnią, a nie np. górnym elementem górnego łożyska: jeżeli po wewnętrznej stronie będzie o-ring, to na pewno nie bieżnia, stery nie zawsze mają w komplecie bieżnię - zapytaj sprzedawcę. 11 godzin temu, rolandz napisał: rura sterowa delikatnie się rozszerza Rozumiem, że to nie jest standard tapered, tylko rozszerzająca się rura 1 1/8". Jaki model widelca?
rolandz Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Opublikowano 12 Maja 2021 (edytowane) Ster kupiony tutaj: https://www.cyclosport.pl/stery-semi-integrated-neco-1-1-8-kol-czarny.29x.p.html W sumie pisze że średnica osadzania bieżni 30 mm i tyle właśnie ma amortyzator na samym końcu (już na poszerzonej części). Ale jeszcze chyba się upewnię w serwisie, mam blisko. Amortyzator 1 1/8 (nie jest tapered) AMORTYZATOR SUNTOUR XCR LO 100mm CZARNY 2016 DISC (na zdjęciu można dostrzec to poszerzenie. P.S. Po wizycie w serwisie: Faktycznie bieżnię trzeba było docisnąć. Dla mnie ciekawe jest że jest to tak ciasne pasowanie i dlatego zwątpiłem. Dzięki za wskazówki. Edytowane 12 Maja 2021 przez rolandz
Rekomendowane odpowiedzi