hubertk Opublikowano 11 Maja 2021 Opublikowano 11 Maja 2021 Witam, nabyłem wczoraj Aspre 1 z Shimano Claris FD-R2000. Pan mi niby sprzedał wyregulowanego, ale zauważyłem, że przednia przerzutka obciera się w różnych położeniach. Czy to tak ma być? Czy w wyregulowanym dobrze w żadnym układzie się nie powinna trzeć? Czy może są jakieś zasady o których nie wiem, a powinienem je stosować. Jako teraz drugi rower mam Gianta Roam2 i tam na przodzie mam trzy zębatki a z tyłu osiem i nie trze w żadnym układzie. A może ponieważ Aspre jest nowe to "musi się ułożyć"? Dzięki za pomoc. hk
tadzikpl Opublikowano 11 Maja 2021 Opublikowano 11 Maja 2021 Nie powinno trzeć, ale zakładam, że wiesz, co to trymowanie?
hubertk Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Opublikowano 12 Maja 2021 Teraz już wiem. Dziękuję za pomoc, sprawdzę w terenie jak mi idzie
hubertk Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Opublikowano 12 Maja 2021 hm trymowanie u mnie nie działa, jaki jest tego powód? Czy uda mi się samemu to jakoś ustawić? Na podstawie YT?
wolek Opublikowano 12 Maja 2021 Opublikowano 12 Maja 2021 Napisz na jakich przełożeniach występuje problem.
tadzikpl Opublikowano 12 Maja 2021 Opublikowano 12 Maja 2021 Filmiki i instrukcje w Internecie do znalezienia bez problemu. Zakładając, ze wszystkie komponenty sa pod grupe 8s, powinienes dac rade.
hubertk Opublikowano 13 Maja 2021 Autor Opublikowano 13 Maja 2021 @wolek dzięki za zainteresowanie. W zasadzie kiedy z przodu jestem na mniejszym to tylko nie szura kiedy tył jest na największym, a tak to szura cały czas. W drugą stronę zaczyna szurać kiedy przód jest na największym, a tył na największym i przed największym.
wolek Opublikowano 13 Maja 2021 Opublikowano 13 Maja 2021 Pobaw się śrubami h i l, masz też baryłkę to regulacji naciągu linki.Z mojego doświadczenia (także aspre ale rocznik starszy) zakładając że sam wózek jest dobrze wyregulowany to po regulacji odstępu od łańcucha naciągam linkę najmocniej jak się da i zakręcam śrubę, później jeszcze muszę odkręcić baryłkę aby naciąg linki był jeszcze większy.
Rekomendowane odpowiedzi