Skocz do zawartości

Giant DFuse strzelanie podczas jazdy

slavek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,
pacjent to Giant Contend AR, zacisk sztycy siodłowej DFuse, rama oraz sztyca ALU. Od jakiegoś czasu podczas jazdy coś klika/strzela w okolicy zacisku. Dodam, że czyściłem to kilka razy, smarowałem smarem do łożysk, białym smarem, żadne nie pomogło. Jest ok przez pierwsze 5-10min. Gdzieś można dostać taki zacisk? Oryginał/zamiennik?
Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Rozbierz ten klin i przesmaruj każdą jego powierzchnie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Problemem jest śruba dociskająca klin.

A co niby zmienia wymiana śruby?
Opublikowano

Pasta do karbonu Fenwicks pomaga na jakieś 500km max. Śruba wymieniona w pierwszej kolejności. Mam juz zapas gdy w fabrycznej wyrobił się gwint. 
Na razie jest ok po zastosowaniu pasty Shimano anti-seize, ale to dopiero jakieś 200km.

Opublikowano

U mnie strzela w Meridzie od jakiegoś czasu, zacisk był zmieniany na skręcany, bez skutku, teraz znowu szybkozamykacz. Mam wrażenie że strzela gdzieś z powodu sztycy, nie zacisku, że jest gdzieś trochę luzu (sztyca wchodzi luźno, aczkolwiek zacisk dobrze trzyma), wymienienie sztycy na dłuższą nie pomogło. Oczyszczanie, odtłuszczenie też nie, kiedyś pomagała pasta do karbonu na sztycę, ale też przestała. W sumie nie mam już pomysłu. Wróciłem do starej sztycy (matowa, w przeciwieństwie do nowej, błyszczącej), ale jeszcze nie miałem okazji spróbować.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli używałeś typowej pasty do karbonu, (zwiększającej tarcie między łączonymi elementami) to spróbuj Carbogrip. Przeznaczenie podobne, ale działanie inne, bo Carbogrip chwilę po posmarowaniu staje się lepki, łączy elementy jakby lekko je klejąc. Używałem do aluminiowej sztycy w aluminiowej ramie. Stuprocentowe wyeliminowanie skrzypienia.

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam, specjalnie założyłem konto, żeby napisać ten post. Również mam ten sam problem ze strzelającą sztycą. Rower Giant Revolt 2 2022. Zastosowałem paste anty-seize shimano oraz Carbogrip na klin. Śruba wymieniona na tą którą poleca mgr5. Czyszczenie, nowa śruba i specyfiki faktycznie pomogły. Ale po 200-300km problem wrócił. Powiem szczerze, że jestem mega zawiedziony nowym Giantem. Wcale nie tani sprzęt, a Giant nie jest w stanie wyeliminować usterki. Usterka niby nie groźna ale koszmarnie denerwująca.

Pozdrawiam i ostrzegam przed D-Fuse.

Edytowane przez pawell_88
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 10.09.2023 o 18:41, pawell_88 napisał:

specjalnie założyłem konto

To samo. 

Mam taki problem ze sztycą aluminiową d-fuse. Rower giant contend AR 4.Na razie nic nie robiłem by pozbyć się problemu i wygląda na to że nie ma rozwiązania

Może ma ktoś coś jeszcze dodać w temacie? 🤔 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wyczyścić rurę podsiodłową (w środku) i to samo (z zewnątrz) ze sztycą i zaciskami. Powierzchnie które stykają się podczas eksploatacji potraktować pastą montażową (karbonową). 
U mnie, po tym, sztyca (D-Sub) ani nie zjeżdża  ani nie trzeszczy/strzela.  Ten zabieg trzeba powtarzać co kilka miesięcy.