Skocz do zawartości

Jaki rower Trailowy na start?

Snowy1953

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

zamierzam zacząć swoją przygodę z kolarstwem górskim, ale nie wiem jaki rower do tego wybrać. Ekspertem od MTB stałem się zeszłej nocy (dystans zalecany), dlatego nie wiem co będzie dobre dla początkującego? Już jakiś czas interesuję się kolarstwem i dużo jeżdżę, lecz mój rower nie pozwala mi za bardzo na jazdę terenową. Na pewno nie szukam hardcorowego roweru do ścigania pokroju XC czy Enduro, lecz roweru uniwersalnego, dającego frajdę z jazy, z komfortową pozycją za kierownicą i wytrzymałego. Stąd Trail. Szczególnie chodzi mi tu o komfort i wytrzymałość. Komfort na długie wypady; wytrzymałość, aby przez kamień czy korzeń rower nie dokonał swego żywota. 

Jeżeli chodzi o moje oczekiwania, to nie są one bardzo wysublimowane. Oczywiście, marzy mi się full z blokadami amorów, lecz nie jest to obligatoryjne (w szczególności, że to pierwszy rower MTB). Marka, geometria, przeznaczenie roweru (Trail, XC, Gravel itp.), osprzęt, ilość zębów itp. - to zostawiam ekspertom, czyli Wam. Najbardziej mnie interesuje koło przynajmniej 27" oraz korba dwurzędowa (ale nie mam pewności, czy to najlepsze rozwiązanie?).

Na koniec cena. Wiadomo, że im niższa cena tym bardziej skory jestem kupić rower :). Czy to będzie kosztować 2 czy 8 tys., nie ma to dla mnie większego znaczenia. Zastanawiałem się również nad kupnem porządnego, ale używanego roweru, np. Giant Trance. Pytanie, czy to miałoby wtedy sens? Przypuszczam, że nie...

Jestem otwarty na propozycje z każdej strony. Z góry dziękuję za pomoc ^^

Pozdrawiam