Pioter332 Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Witam Posiadam od roku rower btwin rockrider st100. Chciałbym go trochę zmodernizować, żeby nadawał się do bardziej wymagającej przejażdżki. Prosił bym o pomoc w doradzeniu co mógłbym w nim wymienić i propozycje części których mógłbym użyć. Czy dało by radę zrobić z niego ala dirta lub coś w tym stylu? Liczę na waszą pomoc. Z góry dzięki
HectorZKS Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Od paru miesięcy użytkuje ten model, przy obecnej wiosnie świetnie się sprawdza jako rower do tłuczenia przy kiepskiej pogodzie. Dirt i ten model wzajemnie się wykluczają, nie ten rozmiar koł, ramy. Kompletnie nieopłacalna inwestycja. Odnośnie tak tanich rowerów polecałbym jedynie modyfikację dodające komfortu. Pomyśl o nowym siodełku, można wymienić krótka stalową kierownicę na coś szerszego, mostek. Początkowo chciałem zmienić opony na bardziej terenowe, te fabrycznie montowane bieżnikiem zbliżone są raczej do szybki opon do XC. Jednakże po paruset kilometrach polubiłem je, można dość niskie ciśnienia stosować, choć do poziomu bezdetek się nie zbliżysz. I najważniejsze, rowery do dirtu to raczej lekkie konstrukcje, st100 w rozmiarze XL waży jakieś 16kg z pełnym rynsztunkiem. Reasumując, nie patrz na osprzęt, wymieniaj tylko to co konieczne i ciesz się jazdą. Poza wieloma mankamentami na tym rowerze tez można przyjemnie spędzić czas
Pioter332 Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Opublikowano 8 Maja 2021 Ja też z roweru jestem bardzo zadowolony. Jak na swoją cenę jest bardzo fajny i wygodny podczas jazdy. Właśnie zastanawiałem się nad wymianą mostka na krótszy i kierownicy na dłuższą. Dzięki za doradzenie
Adi_Oj_Adi Opublikowano 1 Listopada 2022 Opublikowano 1 Listopada 2022 Zamontowałem już krótszy mostek, szerszą kierownicę, inne siodło, klamkomanetki, nowy napęd i teraz myślę nad nowym widelcem. Macie jakieś propozycje? Szukam czegoś z blokadą skoku.
Rekomendowane odpowiedzi