mrbu11 Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Cześć! Pod koniec lutego kupiłem rower Rockrider XC 100 w jednym ze sklepów w Warszawie w rozmiarze M (mam 182 cm wzrostu i 92 cm przekroku). Z początku wydawało mi się, że mały rozmiar rany nie będzie problemem i "jakoś ustawi się ten rower pod siebie". Ale niestety po pierwszej dłuższej przejażdżce - 85 km bardzo bolą mnie kolana po zewnętrznej stronie. Wcześniejsze wycieczki do około 20 km były raczej spoko. Obecnia sztycza ma długość 400 mm. i średnicę 31,6 mm. jest wysunięta maksymalnie i długość od środka supportu do końca siodełka wynosi 74 cm. Czyli o wiele za nisko na mój przekrok. Czy myślicie, że zamontowanie dłuższej sztycy w okolicach 450 - 500 mm. rozwiąże problem, czy lepiej nie kombinować, sprzedać ten rower i rozglądać się za czymś większym? Czy taka długa sztyca nie będzie przeszkadzać w jeździe? Może ktoś się orientuje gdzie mogę dostać tak długą sztycę? Czy może lepszym pomysłem jest zamontowanie sztycy regulowanej o większej długości? Dzięki i pozdrawiam. Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
abra Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Nie wydaje mi się, że ból kolan jest związany z ramą, raczej ze źle dobraną kadencją lub brakiem wytrenowania mięśni czworogłowych. Pewnie L byłaby dla ciebie optymalną ramą ale za mała rama daje raczej bóle kręgosłupa lub karku. Kup dłuższą sztycę regulowaną, to jest warte z wielu względów, daj może też dłuższy mostek.
mrbu11 Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Opublikowano 8 Maja 2021 Dzięki za radę, staram się jeździć na dosyć wysokiej kadencji ale być może jest to problem z mięśniem czworogłowym. Po zimie pewnie mięśnie jeszcze nie są w formie.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
kuchar222 Opublikowano 8 Maja 2021 Opublikowano 8 Maja 2021 Z tego co mówią i piszą w internetach taki ból kolan jest właśnie spowodowany za nisko ustawionym siodełkiem. Nie sprawdziłem tego osobiście lecz wyczytałem, za to sam zmieniałem w moim starym retro MTB sztycę z 350 na 400 oraz wydłużałem rurkę sterową więc się da i w określonych przypadkach może to się sprawować całkiem nieźle. Ja bym próbował zmienić tą sztycę, nie wiem czy są takie długie. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi