Skocz do zawartości

Wymiana kasety

Defendu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Mam zamiar wymienić kasetę w moim rowerze i tutaj mam pytanko: Otóż w tej chwili posiadam Shimano 9-rzędową i czy można założyć 10 lub 11 rzędową? Jeśli tak to co jeszcze oprócz kasety muszę zakupić? Ewentualnie jaki nie drogi zestaw polecacie? Jazda 80 procent po asfalcie, zależy mi na tym żeby rower był jak najszybszy. 

Z góry dziękuję za każdą poradę 

Opublikowano

Możesz założyć nawet kasetę 12s, ale najmniejsza zębatka nie mniej niż 11 zębów. Wiąże się to z wymianą co najmniej przerzutki, manetki i łańcucha . A jaką korbę masz? 

Opublikowano
1 minutę temu, puchatek napisał:

Możesz założyć nawet kasetę 12s, ale najmniejsza zębatka nie mniej niż 11 zębów. Wiąże się to z wymianą co najmniej przerzutki, manetki i łańcucha . A jaką korbę masz? 

Korba Shimano Deore ale jaki model? Nie mam pojęcia 

Opublikowano

To ja też nie mam pojęcia co jeszcze będziesz miał do wymiany. Pewnie jeszcze korba + przednia przerzutka.

Opublikowano

Zmiana napędu nie spowoduje, ze rower będzie szybszy, natomiast założenie lepszych kół i opon może się temu przyczynić.

Opublikowano

Napęd jaki posiadam to: Korba Shimano Deore 44-32-22, kaseta 9-rzędowa 11-34. Rower może nie mega super nowy ale bardzo go lubię model Focus Crater lake na kołach 28 cali. Myślę, że na pewno do wymiany będzie widelec ponieważ jest na amortyzatorze. 

Opublikowano

Myślałem, że masz napęd 1x9 i brakuje Ci przełożeń. To dlaczego chcesz ruszać tył? A nie lepiej przodem pokombinować? Jakie prędkości osiągasz, że brakuje Ci na 44x11?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, puchatek napisał:

Myślałem, że masz napęd 1x9 i brakuje Ci przełożeń. To dlaczego chcesz ruszać tył? A nie lepiej przodem pokombinować? Jakie prędkości osiągasz, że brakuje Ci na 44x11?

Co w tym przypadku proponujesz na przód? Prędkość jaką mogę osiągnąć to max 40km/h

Edytowane przez Defendu
Opublikowano

Zapewne chwilową, przy kadencji 80 obr. /min. 😀 Jeżeli to mimo wszystko mało to najprościej zmienić korbę na 48-38-28 bądź 48-36-26. Zyskasz 3,6 km/h. Jakbyś chciał zmienić kasetę na taką z najmniejszą zębatką 10 zębów to wiąże się to wielkim kosztami.

Opublikowano
Godzinę temu, Defendu napisał:

Prędkość jaką mogę osiągnąć to max 40km/h

ograniczeniem nie jest przełożenie ale siła. Na większym przełożeniu wcale nie pojedziesz szybciej - to Ty musisz pedałować szybciej.
Z górki przecież na pewno dasz rade przekroczyć owe 40.

przy przełożeniu 44x11 i kadencji 90 powinieneś dać radę pojechać koło 48 km\h   

Opublikowano

Dzięki wielkie za dobre rady Koledzy. Wymienię widelec na sztywny i to wszystko co będę robił przy tym rowerku. Podpowiecie mi jak najlepiej dobrać widelec i jaki najlepiej kupić? Mam hamulce tarczowe więc i widelec musi być przystosowany.