Skocz do zawartości

Kaeta Shimano SLX M7000, 11-42 + piasta Boost141. Jaki do tego bębenek?

Michal 81 M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Chcę wymienić bębenek na piaście Boost141, na obecnym jest wyczuwalny luz na boki, po założeniu kasety luz jest jeszcze większy.
Na obecnym bębenku nie ma żadnych oznaczeń.
Jaki bębenek wybrać?
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Możecie coś doradzić.

Czy pomiędzy bębenkiem a kasetą nie powinno być jakiejś podkładki? Dodam że kaseta jest dobrze dokręcona.

Rower Trek x-caliber 9
Koło tylne Bontrager z piastą Boost141.
Kaeta, Shimano SLX M7000, 11-42, 11-rzędowa.

IMG20210505075516.jpg
Opublikowano

Nie chcę cię straszyć ale dobranie bębenka do jakiejś oemowej piasty może nie być możliwe. Tutaj nie ma żadnych standardów - każdy producent może mieć (i ma) inne mocowanie. Z resztą np. Shimano ma takich mocowań co najmniej kilka. 

Najlepiej się zapytaj u dystrybutora treka. 

Opublikowano

Tak pewnie się skończy poszukiwanie bębenka, na wizycie w serwisie Treka. Choć na ich stronie mają w ofercie bębenki, które powinny pasować, ale cena to jest jakiś kosmos, chyba biorą 100pln od każdej litery Trek, choć są też wersje tańsze. 

Co do luzu na boki, który jest na bębenku oraz pomiędzy bębenkiem a kasetą, jest na to jakiś patent?

Gdzieś na forum wyczytałem, że to normalne - jeździć - obserwować. Inni natomiast radzili usunąć podkładkę spod nakrętki kasety, dokręcić po męsku i po sprawie.

Dodam, że napęd pracuje dobrze, nic nie strzela ani nie przeskakuje.

Opublikowano

tak mi jeszcze przyszło do do głowy. piasty OEM to z reguły sa produkowane przez formule. Czy tak jest tutaj to oczywiście nie wiem - tylko przypuszczam. 
Do tego da sie dokupić bębenek ale jak spojrzałem po cenach to też jakoś tanio nie jest…  

Opublikowano

Dokładnie tak. Ceny obecnie szaleją.

Napiszę do Treka, ciekawe do odpowiedzą.

Między czasie, trafiłem na opis "formula dwg 1039"

WhatsApp Image 2021-05-07 at 11.56.38.jpeg