Mikikiki Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 Hej, Zaobserwowałem, że od jakiegoś czasu opona tylnego koła obciera mi o dolny trójkąt ramy. Na początku winą obarczałem zbyt wysoką i szeroką oponę (29x2.2) ale moją uwagę przyciągnął fakt, że opona obciera przy naciskaniu na pedał. Przy nacisku tylne koło odgina się w stronę przeciwną od napędu. Dodatkowo koło ma luzy. Postanowiłem, że sprawdzę: - co się dzieje w piaście - ośka nie pęknięta ani nie wykrzywiona, luzy na piaście zlikwidowane; ośka po jednej i jak po drugiej stronie w haku ma tą samą długość; - czy szybkozmykacz nawalił - też nie, wszystko z nim w porządku, dociśnięty na maksa; Teraz pytanie - co mogę jeszcze zrobić żeby wyeliminować mój problem?
budyn czekoladowy Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 Jeżeli koło nie ma luzów na piaście, a luzy ogólnie ma i odgina się, to może ma kompletnie skopany naciąg szprych.
heartz Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 Koło nie jest scentrowane ? i bez obciążenia odstępy pomiędzy ramą są takie same ? I jaka jest to odległość ? Jeżeli jest mało zapasu to każde koło się trochę wygina i to może być problemem (za gruba opona, zbyt mała odległość od ramy). Ewentualnie jeżeli wszystko powyższe jest cacy, to zbyt luźno napięte szprychy. Lub też jeżeli obciera tylko w jednym miejscu i bez obciążenia to może koło montowałeś na stojaku i krzywo Ci weszło.
Rekomendowane odpowiedzi