Skocz do zawartości

[piasta] Koło ciężko się kręci przy obrocie pedałami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Mam piastę Octane One Pro 12x142 (łożyska maszynowe) i kasete Sunrace 10rz 11-42T
Ostatnio zauważyłem problem w swoim rowerze, jak ścisnę koło zaciskiem to mam problem z dość dużym oporem piasty,koła,bębenka czy czegos w tych okolicach. Dodam że jak nie kręcę pedałami to piasta ładnie cyka i bardzo dobrze się kręci tylko jak zaczynam pedałować to nagle czuje duży opór. Nie wiem czy to przez to ale będąc w górach poluzowała mi się kaseta i podjechałem do serwisu gdzie serwisant bardzo mocno dokrecil mi kasete żeby się nie ruszała, kaseta nie jest chyba też dokońca jakby załozona na bębenek bo wystaje troche bębenka. Może tak mocne dokręcenie powoduje jakieś problemy, dziwne tylko jest to że jeździłem tak przez 1 tydz i nic sie nie działo. Same korby, suport, łancuch (ma 2 tygodnie), kółeczka przerzutki kręcą się bardzo ładnie i nie sądzę zeby to w nich był problem. Wiem że jest parę podobnych tematów na forach ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania, z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Jak wyciągniesz koło z ramy to kręci się bez oporów? Kaseta również? Jak nie masz koła w rowerze to korba w obie strony obraca się bez oporów? 

Opublikowano

Wstaw jakieś zdjęcia tej kasety, zacisku, okolic przerzutki

Opublikowano

Hmmm napchałem do bebenka i na tą ośkę która jest w bębenku sporo smaru i jak na razie koło się dobrze kręci tylko że nie mam dźwięku piasty :D będe musiał zabrać ten smar z zapadek. Nie wiem czy problem nie wróci ale narazie jest ok, dzieki za pomoc.