Skocz do zawartości

Naciąg szprychy w kole szosowym, osiowość koła.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie, rzadko pytam, na ogół szukam, ale nie mogę nic znaleźć. 

Piasta novatec f482sb , szprychy 293/290 mm / obręcze mavic open pro C.

Zaplatam koło i brakuje mi ok (2-3 mm) do tego, aby koło było w osi piasty. Nie mam niestety tensometru, więc pytanie do bardziej doświadczonych. Czy szprychy po stronie napędowej musza być, aż tak bardzo zauważalnie bardziej napięte ? Powoli pod kluczym robi się ciężko, a tak na oko szprychy pod palcami uginają się na 2-3 mm w porównaniu, gdzie z drugiej strony są dość luźne ok 1 cm. Szprychy dobrane raczej dobrze (w nyplach ani nie są schowane za mocno, ani nie wystają) Cisnąć z tym dalej ? Czy może są jakieś dłuższe konusy do piasty ? W ramie jest miejsce i dla testów, gdy podłożyłem podkładkę ok. 2 mm to koło było bardzo ładnie ustawione. Pozdrawiam Was serdecznie ! 

Opublikowano

Po stronie napędowej są zauważalnie mocniej naciągnięte ale to różnica poniżej 40%. Może gwint Ci się kończy na szprychach (za długie)?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Szprychy nie są za długie, jest jeszcze trochę gwintu. Może, to mi się tak wydaje (zawsze te szprychy w starych rowerach niepodociągane). A jeszcze jedno pytanie można napięciem szprychy (i starym troche wyjechanym nyplem) wyrwać oczko w obręczy ? czy szybciej zerwie sie szprycha lub sam nypel. 

Opublikowano

Nowa szprycha( bo stara może być już przepracowana) jak najbardziej przy zbyt mocnym naciągu wyciągnie oczko/uszkodzi obręcz. Lepszym rozwiązniem jest używanie obręczy bez oczek.

Opublikowano

Dobra, dzięki za rady, na razie zostawiam koło z nie idelanie centrycznym ustawieniem (boję sie dociągać na starych nyplach bardziej) jak dorwę tensometr to sie pobawię. 

10 godzin temu, kaido2 napisał:

Nowa szprycha( bo stara może być już przepracowana) jak najbardziej przy zbyt mocnym naciągu wyciągnie oczko/uszkodzi obręcz. Lepszym rozwiązniem jest używanie obręczy bez oczek.

Wydawało mi się, że z reguły obręcze z oczkami przenoszą większe siły odnośnie napinania szprych. W tych bez oczek nypel działa bezpośrednio na aluminiową obręcz, dodatkowo ,,frezując'' ją przez nypel naprężany szprychą. Z oczkami obręcze też są droższe, więc po co by je wstawiali ? Moge się mylić bo nie jestem specjalistą, na jakiej podstawie uważasz, obecze bez oczek za lepsze ? Pozdro !

Opublikowano

Z prostej przyczyny, wszystkie oczkowane obręcze po kilku bunny hopach się poddały, typowe bez jeźdżą do dziś ( kola tak samo zaplecione, naciąg o tym samym naprężeniu, ciśnienie i laczki te same). Zresztą wystarczy zobaczyć przekrój obręczy oczkowanej ( kapslowanej) i tej bez. Oczko ma zapobiegać w przypadku zaplatania, czy centrowania koła frezowaniu wewnętrznej powierzchni obręczy przez nypel, natomiast przy zbyt dużym naciągnięciu, lub przy przeciążeniu na skutek najechania na dziurę nypel pociągnie oczko powodując pęknięcie obręczy i po części z nim wyjdzie. Co innego obręcze kielichowane, gdzie zamiast oczek są kielichy opierające się na wewnętrznej jak i zewnętrznej ściance obręczy, dodatkowy kształt ( kielich) powoduje iż obręcz jest praktycznie pancerna i umrze co najwyżej śmiercią naturalną, choć w przypadku tych bezoczkowych też często tak jest.

11 godzin temu, heartz napisał:

Dobra, dzięki za rady, na razie zostawiam koło z nie idelanie centrycznym ustawieniem (boję sie dociągać na starych nyplach bardziej) jak dorwę tensometr to sie pobawię.

Stronę przeciągniętą odpuszczasz, natomiast przeciwną dokręcasz. I tak naciąg zostaje ten sam.

Opublikowano

W obręczach nieoczkowanych z reguły stosuje się specyficzne podkładki, które przenoszą siłę na znacznie większą powierzchnię obręczy niż oczko.

• Lubię to! 1