precelek Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 Hej, Szukam butów które nadadzą się do długich jazd po szutrach i do chodzenia. Jestem od chyba 8 lat posiadaczem butów SH-M088L do jazdy w blokach. Buty dobrze się sprawdzały, ale moje oczekiwania względem wygody urosły. Najbardziej przeszkadza mi w nich to jak się chodzi i ból podeszwy stopy po przejażdżce. Mam 2m/100kg - buty przenoszą jednak trochę sił. Lubię czasem zejść z rowera i pochodzić po okolicy, a te mają bardzo sztywną podeszwę i jest to generalnie niewygodne. Co do ich wartości sportowej - nie wyobrażam sobie żebym potrzebował czegokolwiek więcej. Wpinają i wypinają się bez problemu, same się nie wypinają z pedałami 520 (mam je w obu rowerach), pedałowanie w nich jest bardzo efektywne. (zdjęcie podglądowe SH-M088L) Teraz szukam butów które od strony sportowej będą na podobnym poziomie, ale od strony użytkowej będą dużo wygodniejsze. Nie chodzi o buty trekingowe do chodzenia po górach, chodzi o buty w których przejadę 50km, połażę po okolicy godzinę i wrócę kolejne 50 do domu. Jedyne "gravelowe" coś, czego oczekuję, to że będą przygotowane na gravelowe ilości kurzu i lekkiego błota. Czego ja właściwie szukam? Miękkiej podeszwy? Gumowej podeszwy? Innej konstrukcji? Innej wkładki? Budżet do 1000zł, chociaż 500zł brzmi sensowniej. Już prawie zamówiłem Shimano ME5, ale postanowiłem spróbować jeszcze dopytać osób które bardziej orientują się w sprzęcie. Żeby nie było zbyt prosto - noszę rozmiar 49, a te buty Shimano posiadam w rozmiarze 50 i pasuje jak ulał.
nctrns Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Szukaj pod hasłem buty turystyczne. Przykład pierwszy z brzegu: https://www.centrumrowerowe.pl/buty-northwave-x-trail-plus-pd21803/ https://www.mikesport.pl/meskie-buty-rowerowe-giro-terraduro-boa-black-dark-shadow
wintermute Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) tylko ze to wcale nie jest tak ze w butach turystycznych sie jakoś jakoś super wygodnie chodzi. Ja kiedyś miałem takie bardziej casualowe buty SPD adidasa (dawno to było) i one w zasadzie tylko tak wyglądały. Chodziło sie w nich tak samo źle jak w każdych innych butach SPD. Pedałowało w zasadzie tak samo dobrze. Sztywna podeszwa i blok swoje robią. Takie bardziej sportowe buty są od nich lepsze o tyle że prościej się reguluje siłę zapięcia (np w czasie jazdy podciągnąć albo zluzować klamerkę jest łatwiej niż mocniej albo słabiej zawiązać sznurówki) . A miękka podeszwa w SPD to przepis na katastrofę w czasie jazdy - przy jednostajnym, ciągłym i punktowym nacisku na jedno miejsce na stopie którego nie można zmienić (bo przecież to SPD) potrafi sie to mocno dać we znaki. no i pamiętaj ze wygoda butów jest subiektywna. Edytowane 7 Maja 2021 przez wintermute
liftlodz Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Jak chcesz pedałować i wygodnie chodzić to wymień spd na platformy i masz problem z głowy. 1
revolta1 Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) 3 godziny temu, liftlodz napisał: Jak chcesz pedałować i wygodnie chodzić to wymień spd na platformy i masz problem z głowy. Dokładnie. Platformy do tego five ten i jest ok 💪 chociaż gravel i five ten może średnio to wygląda. Edytowane 7 Maja 2021 przez revolta1
CorvusCorax Opublikowano 14 Maja 2021 Opublikowano 14 Maja 2021 Ja kupiłem sobie Reeboki z twardszą podeszwą i pedały, które po jednej stronie mają blok, a po drugiej platformę.
precelek Opublikowano 14 Maja 2021 Autor Opublikowano 14 Maja 2021 Jestem po testach XC5 rozmiar 49 oraz RX8 rozmiar 48. XC5 są słabe do chodzenia, rozmiar 49 był ok ale były zbyt wąskie na moją stopę. RX8 były fajne na szerokość co też poprawiało komfort chodzenia, ale 48 to zdecydowanie za mały rozmiar. Obie pary zwróciłem. Zgodnie z sugestią szukam na miejscu butów turystycznych do przymierzenia, szukam też RX8 w rozmiarze 49/50 oraz 48 wide, Poluję na ME5 49/50 i Northwave. Platformy nie wchodzą do gry, zbyt lubię jeździć w zatrzaskach. Pedały dwufunkcyjne również odpadają, mam na jednym rowerze nakładki i nie podoba mi się ten patent.
CorvusCorax Opublikowano 14 Maja 2021 Opublikowano 14 Maja 2021 4 godziny temu, precelek napisał: Jestem po testach XC5 rozmiar 49 oraz RX8 rozmiar 48. XC5 są słabe do chodzenia, rozmiar 49 był ok ale były zbyt wąskie na moją stopę. RX8 były fajne na szerokość co też poprawiało komfort chodzenia, ale 48 to zdecydowanie za mały rozmiar. Obie pary zwróciłem. Zgodnie z sugestią szukam na miejscu butów turystycznych do przymierzenia, szukam też RX8 w rozmiarze 49/50 oraz 48 wide, Poluję na ME5 49/50 i Northwave. Platformy nie wchodzą do gry, zbyt lubię jeździć w zatrzaskach. Pedały dwufunkcyjne również odpadają, mam na jednym rowerze nakładki i nie podoba mi się ten patent. Nakładki to co innego niż całe pedały. Mam takie: https://www.centrumrowerowe.pl/pedaly-shimano-pd-eh500-pd18911/?v_Id=126385&gclid=CjwKCAjwv_iEBhASEiwARoemvO8glXEpreazww6IzPR8n4DuRMRIKrJqsubObTJX4SgQLRTMLYaqIBoCiU0QAvD_BwE Nie mówię, ze jest to najlepsze rozwiązanie, ale wydaje mi się, że masz jakieś dziwne oczekiwania co do butów z blokami. Jak mówi popularne przysłowie "zjeść ciastko i mieć ciastko" to niemożliwe. Się zdecyduj, albo kup takie pedały jak pokazałem wyżej
gavron Opublikowano 25 Lipca 2021 Opublikowano 25 Lipca 2021 Mam buty Bontrager Cadence i do turystyki rowerowej nadają się idealnie 😉 podsyłam link gdzie opowiadam o ich plusach i minusach
Rekomendowane odpowiedzi