Skocz do zawartości

widelec koło 28"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć 

Kupiłem miesiąc temu Gianta roama 2 i tak się zastanawiam nad zmianą tam amortyzatora by był hm... trochę bardziej mtb. Póki co jest tam założony suntour 63mm sprężyna. Opłaca się to czy zbędna fanaberia? Rower służy mi przede wszystkim do jazdy po mieście plus weekendowe wypady do lasu. Póki co są tam założone opony 700x42c i tu również pytanie - producent zapewnia, że można tam założyć szersze do 55 mm - jaką oponę wybrać? 

Pozdrowienia

Opublikowano
13 godzin temu, Panb napisał:

Rower służy mi przede wszystkim do jazdy po mieście plus weekendowe wypady do lasu

Do celów, o których piszesz, takie zmiany są zupełnie bez sensu. 

Opublikowano

Jeżeli nie skaczesz, nie jeździsz po dużych korzeniach/kamieniach to jedynie zmiana amortyzatora na powietrzny da Tobie odczuwalną różnicę ( w sensie będzie bardziej wybierał nierówności) których raczej w mieście na dłuższą metę nie znajdziesz, a i w lesie jeżeli nie jeździsz agresywnie dużej różnicy Ci to nie zrobi. Zmiana dla samej zmiany to jak Maksiu napisał - bez sensu. Póki co jeździłbym na tym, a przed zakupem przetestuj rower z innym amortyzatorem (od kolegi/ w sklepie) to da Ci porównanie i wtedy sam zadecydujesz czy Ci to potrzebne czy nie. Tak samo z oponami - ja na ubite ścieżki leśne i miasto mam cieńsze od Twoich semi-slicki i nie narzekam. Jeżeli kopiesz się w lesie, brakuje ci trakcji i bardzo to Ciebie denerwuję, to zmień opony na agresywniejsze (tylko pamiętaj że na asfalcie też będą miały większe opory), jeżeli nie to po co zmieniać.

ps. Jeżeli rowery Ciebie ,,wciągnęły'' - polecam przy każdej możliwej okazji przejechać się na innym rowerze, wtedy z czasem sam będziesz wiedział co chcesz, a czego nie potrzebujesz.  pozdro 

Opublikowano

Strasznie Wam dziękuję za odpowiedzi! Tak, trochę wciągnąłem się w rower i może za bardzo zacząłem kombinować.