triple9 Opublikowano 4 Maja 2021 Opublikowano 4 Maja 2021 Witam, Zamierzam kupić nowy rower (rok produkcji 2020-2021) po nieudanym epizodzie z fullem, wracam do hardtaila. 165cm wzrostu karakana 69kg wagi. Na oku mam: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/2021-san-quentin-2 - osobiście to mój faworyt. Amorek mi znany, miałem takiego w fullu w wersji gold. https://nsbikes.com/eccentric-lite-1,343,pl.html - totalnie nie znam marki amortyzatora. Jak półka mniej więcej? Wypada gorzej niż reszta, czy lepiej? https://www.bhbikes.com/en_IE/bikes/mountainbike/sport/expert-5-0 - zaraz po Marinie moja opcja numer 2. Popytałem i ogólne zadowolenie wśród użytkowników. Wymagania odnośnie rowerów: sztywne osie wew. prowadzenie linek dropper - w tym przypadku 1 rower posiada Proszę o radę w kwestii doboru roweru. Konkretnie boję się o napęd, bo za bardzo nie znam się na tej kwestii w sensie nie wiem jaki model lepszy/gorszy. Jeżeli możemy iść tą kategorią. Dodatkowo zależy mi na solidnej podstawie w postaci obręczy, w żadnym z ww rowerów nie wiem które będą solidne i trwałe i w miarę lekkie. Szukałem po forach i na stronach producentów, ale mam wrażenie że przy tej rubryce producent po prostu mocno zaoszczędził i dlatego jeżeli mają to być obręcze "po taniości" to wolę te najsolidniejsze z tej całej trójki. Jeżeli ktoś ma lub miał styczność z tymi rowerkami to proszę o opinie. Kwota jaką mogę przeznaczyć to max 5500 pln. Rower będzie modyfikowany w przyszłości. Obecnie wiem, że ciężko z dostępnością, ale wiem ze źródła że Marin będzie dostępny do końca maja. Pozdrawiam
Kkaaeell Opublikowano 5 Maja 2021 Opublikowano 5 Maja 2021 Koła z oponami i hamulce to rzeczy na których większość producentów oszczędza. Hamulce i opony jesteś wstanie określić jaka mają cenę i jaki poziom trzymają gdzie z kołami wygląda to trochę gorzej. Zazwyczaj są to produkty robione na niewiadomo gdzie i brandowane marka firmy niema ich w ofercie do kupna więc nawet nie znasz ich wartości (która pewnie jest niska).
triple9 Opublikowano 5 Maja 2021 Autor Opublikowano 5 Maja 2021 Czyli idąc twoim tokiem rozumowania, żaden z powyższych rowerów nie ma "pewnych" obręczy, jedynie NS ma jakieś opony Maxxisy, ale doczytałem że nie ma sztywnej osi jednak, czyli w mojej ocenie odpada. Marin ma jakieś dla mnie nie znane przynajmniej opony gdzie na start by poszły do wymiany, obręcze to Marinowske "coś". Z kolei Bh też ma swoje obręcze, ale jakieś tam Maxxisy. A jakieś lepsze propozycje w tej cenie?
arturchory Opublikowano 6 Maja 2021 Opublikowano 6 Maja 2021 Zawsze z czasem możesz wymienić tylko tylną obręcz, która jest najważniejsza w HT. Na hamulce bym też patrzał. Jak na obręczy pojeździsz bez problemu tak na niektórych hamulcach można sobie zrobić krzywdę. Darmoor Hoornet lub Primal jeszcze. Ale nie wiem czy nie przebiją twojego budżetu.
triple9 Opublikowano 6 Maja 2021 Autor Opublikowano 6 Maja 2021 Niestety mam sztywny budżet max - 5500 zł. Po dłuższej analizie wybór padł na https://www.merida-bikes.com/pl-pl/bike/1570/bignine-limited . Dlaczego? Doszedłem do wniosku, że jak nie będę jeździł po trasach enduro to tym bardziej nie potrzebuje takiego roweru i tym bardziej nie potrzebuje dużego skoku w rowerze.🙄 Jak będę robił w trakcie wypadu po kilkadziesiąt km to prędzej czy później będę odczuwał skutki jazdy rowerem enduro. Następnie, do tej pory miałem rower na oponach 26cali, w Meridzie są 29cale. Tego się trochę obawiam, bo przy niskim wzroście mogę haczyć butem przy zakrętach o oponę, ale mówimy o przypadku gdzie widelec ma duży skok. "Żaba" ma 100mm, więc mam nadzieje że nie będzie ten problem występował. Przemawia też za większymi oponami lepsza przyczepność i łatwiejsze przetaczanie po przeszkodach. Postawiłem sobie też warunek - żeby kupić solidnego xc w tym przedziale cenowym z niską wagą roweru. No i wybór padł właśnie na Meride Big Nine Limited. Głównie trasy jakie mam w okolicy gdzie mieszkam jak w załączonym filmie: Po obejrzeniu filmu wiem że będę mógł w przyszłości dołożyć droppera jeżeli zajdzie taka potrzeba i zmienić opony na zwijane żeby odchudzić jeszcze rower. Co do kół to po filmie wiem tylko tyle że nie są przystosowane do zalania mlekiem, ale można to zrobić po swojemu - akceptuje. Napęd solidny, jedynie kiedyś wymiana klamki hamulca. Reszta spełnia moje oczekiwania, jak już wspomniałem rower i tak w przyszłości będzie modernizowany, więc myślę że rowerek fajny, gorzej tylko z dostępnością. Dzwoniłem po kilku salonach i ani jednej sztuki w moim rozmiarze. Dodatkowo jeden ze sprzedawców mi powiedział że nie ma co liczyć na dostawę w tym roku, drugi zaś prawił, że w połowie sierpnia można mieć jakiś ułamek nadziei.😜 Pytanie nasuwa mi się jedno, czy do tego czasu nie uzbieram na coś lepszego? 🤪
arturchory Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Ja tam nigdy nie jezdzilem na mleku i zyje. 😛
Kkaaeell Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Mleko jest dobre jak jeździsz agresywnie w terenie z kamolami i korzeniami. W swoim bajki mam np przód 0,8-1,2 bara tył 1,0-1,4. Sproboj tak pojechać tak że zwyczajnymi dętkami.
arturchory Opublikowano 7 Maja 2021 Opublikowano 7 Maja 2021 Jak tylko otworzą wyciąg to jadę do Czarnej góry na dh. Tam jest cała masa kamieni, będzie test generalny. Na dętkach mam coś koło 1.6.
triple9 Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Opublikowano 8 Maja 2021 Zainwestuje po prostu w zwijane opony, ale jak zajade te domyślne. W Minsku Mazowieckim jest dostępny. Gdybym mógł to bym jutro jechał 😛 ale niedziela. Niestety w poniedziałek do roboty, wiec musze poczekac do przyszlego weekendu
Rekomendowane odpowiedzi